Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face bani mulți, pe spatele UE, din exporturile de energie - Cristian Diaconescu: Un miliard pe zi de când a început războiul

PMP
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a comentat datele care arată că Federația Rusă a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de energie în primele 100 de zile ale invaziei în Ucraina. Acesta a explicat că într-o piață globală este foarte greu să repoziționezi condițiile „în care peste noapte hotărâm tăierea importurilor de hidrocarburi”.

Întrebat despre banii pe care i-a încasat Rusia din exporturile de energie și despre sancțiunile occidentale, fostul ministru a afirmat: „Un miliard de pe zi de când a început războiul. Depinde foarte mult de voința politică, pentru că realitatea, așa cum e, și piața intercondiționată, globală, e foarte complicat de repoziționat condițiile în care peste noapte hotărâm tăierea importurilor de hidrocarburi. Ar trebui multe lucruri de făcut”.

„Sigur, pentru America a fost ceva mai simplu pentru că importul lor era de 8% și ei au putut să aplice rapid o astfel de măsură. Pentru Europa… Slovacia are 100%, Bulgaria, Ungaria au peste 70% dependență mai ales de gazul rusesc. Nemții – ei spun măcar la sfârșitul anului să ajungem la o dependență de 12%, pentru că altfel intrăm în recesiune. Dacă Germania intră în recesiune, noi, toți ceilalți din Uniunea Europeană, intrăm de trei ori în recesiune”, a continuat Cristian Diaconescu.

El spune că sancțiunile sunt „o chestiune de voință politică”.

„Pentru a nu se crea un precedent de tipul o țară nucleară atacă o altă țară și, practic, își impune voința prin folosirea forței armate, era necesar un răspuns. Răspunsul Alianței Nord-Atlantice nu putea fi unul militar, adică angajarea cu Federația Rusă, pentru că atunci, practic, ne antizam întreaga lume. Un răspuns trebuia dat. Au luat măsura sancțiunilor economice și în 2014, dar foarte jos, și iată că după opt ani Vladimir Putin a simțit că este cazul să intervină din nou în Ucraina”, a adăugat Cristian Diaconescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.