Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și SUA - reuniune crucială la New York

sua rusia

Moscova si Washingtonul au anuntat pentru vineri o reuniune internationala cruciala cu privire la Siria, la finalul unor lungi discutii la la Kremlin între secretarul de stat american John Kerry si presedintele rus Vladimir Putin, cu toate ca divergentele persista între cele doua parti cu privire la soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, relateaza France Presse.

Convorbirile dintre presedintele Rusiei si seful Departamentului de Stat au durat mai bine de trei ore si s-au desfasurat în prezenta sefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov si a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene, de partea americana. Înaintea întrevederii cu seful statului rus, Kerry a discutat tot peste trei ore cu ministrul rus de externe în principal despre criza din Siria, dar si despre situatia din Ucraina.

La finalul acestor consultari destinate sa apropie pozitiile celor doua mari puteri în dosarul sirian, Serghei Lavrov a anuntat o 'noua reuniune la nivel ministerial a grupului international' pentru Siria, vineri, la New York.

Pâna acum, Moscova nu a dorit sa confirme participarea sa la aceasta reuniune care se înscrie în procesul numit Viena, în cadrul caruia 17 tari, inclusiv Rusia si Iran, au convenit la 14 noiembrie cu privire la o foaie de parcurs politic pentru Siria.

Moscova si Washingtonul doresc un 'proiect de rezolutie' în Consiliul de Securitate al ONU care 'sa sustina principiile stabilite de documentele de la Viena', 'declaratia de la Viena din 30 octombrie si cea din 14 noiembrie', potrivit lui Lavrov si Kerry.

Foaia de parcurs stabilita în capitala Austriei prevede o întâlnire la începutul lunii ianuarie între reprezentanti ai opozitiei si regimului, un guvern de tranzitie în termen de sase luni si alegeri în 18 luni.

În schimb, John Kerry i-a transmis presedintelui Putin 'îngrijorarea' sa privind bombardamentele ruse împotriva rebelilor moderati în Siria si nu împotriva pozitiilor Statului Islamic. Si aceasta în pofida promisiunii facute la sfârsitul lunii noiembrie de seful statului rus la întâlnirea cu omologul sau francez Francois Hollande ca armata sa 'se va abtine' de acum înainte sa bombardeze 'opozitia sanatoasa'.

De la începutul campaniei sale aeriene la 30 septembrie în Siria, la cererea Damascului, Moscova afirma ca a distrus circa 8.000 de 'tinte teroriste', fiind acuzata de Occident ca vizeaza mai ales opozitia fata de presedintele Bashar al-Assad, aliatul sau traditional.

La finalul discutiilor, secretarul de stat american si ministrul rus de externe au recunoscut ca divergentele persista între Washington si Moscova cu privire la soarta lui Assad, dar au subliniat ca nu au admis ca aceasta problema sa faca sa esueze discutiile.

'Ceea ce am spus noi este ca noi credem ca Assad nu are capacitatea sa conduca viitorul Siriei', a declarat Kerry. 'Dar astazi nu ne-am concentrat pe divergentele noastre despre ceea ce se poate si ce nu se poate face imediat în legatura cu Assad, ci ne-am concentrat pe procesul politic prin care sirienii pot lua decizii cu privire la viitorul Siriei', a adaugat el.

În pofida relatiilor tensionate de cel putin doi ani si a sanctiunilor americane împotriva Moscovei pentru rolul ei în criza din Ucraina, SUA si Rusia încearca sa gaseasca împreuna o cale diplomatica la criza din Siria. În acest sens, John Kerry a afirmat ca tara sa 'nu are o politica prin care încearca sa izoleze Rusia', ci doreste mai degraba 'colaborare', scrie AFP.

'Kerry nu a obtinut ceea ce a dorit la Moscova', titreaza miercuri presa rusa. Însotit de Serghei Lavrov, Kerry s-a plimbat pe celebra strada Starâi Arbat din centrul istoric al capitalei ruse, a cumparat mai multe papusi Matrioska drept suveniruri din Rusia si chiar a stat de vorba cu oameni în strada. Dar obiectivul principal - în discutia tete-a-tete cu Vladimir Putin - nu a fost atins, scrie publicatia Vzgliad, cu referire la rolul lui Assad în viitorul Siriei.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.