Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își ia adio de la Gorbaciov pe repede înainte: ceremonia de înmormântare a fost scurtată de la 4 la 2 ore, iar Putin nu participă la evenimentul istoric

gorbaciov

Ceremonia de înmormântare a lui Mihail Gorbaciov va dura două ore, și nu patru, așa cum s-a presupus anterior, a informat joi serviciul de presă al Fundației Gorbaciov.

Ceremonia din Sala Coloanelor va avea loc pe 3 septembrie, de la ora 10:00 până la prânz, și nu până la ora 14. Accesul în sală se promite în continuare că va fi permis.

Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, refuzându-i onorurile de stat acordate lui Boris Elțîn, potrivit Reuters.

Mihail Gorbaciov, idolatrizat în Occident pentru că a permis Europei de Est să scape de sub controlul comunist sovietic, dar controversat în țară pentru haosul pe care reformele sale „perestroika” l-au declanșat, va fi înmormântat sâmbătă, după o ceremonie publică în Sala Coloanelor din Moscova.

Marea sală, aflată la vederea Kremlinului, a găzduit funeraliile liderilor sovietici Vladimir Lenin, Iosif Stalin și Leonid Brejnev. Gorbaciov va primi o gardă de onoare militară, dar funeraliile sale nu vor fi funeralii de stat.

Televiziunea de stat a arătat joi cum Putin a așezat solemn trandafiri roșii lângă sicriul lui Gorbaciov, lăsat deschis, așa cum este tradițional în Rusia, în Spitalul Clinic Central din Moscova, unde a murit marți la vârsta de 91 de ani.

Putin a făcut un semn al crucii în stil ortodox rusesc înainte de a atinge pentru scurt timp marginea sicriului.

„Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă acest lucru pe 3 septembrie, așa că a decis să facă acest lucru astăzi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că ceremonia lui Gorbaciov va avea „elemente” de funeralii de stat și că statul ajută la organizarea acesteia.

Cu toate acestea, va fi un contrast puternic față de funeraliile lui Elțîn, care a contribuit la marginalizarea lui Gorbaciov pe măsură ce Uniunea Sovietică se destrăma și l-a ales pe Putin, un ofițer de informații KGB de carieră, ca fiind omul cel mai potrivit pentru a-i succeda.

Când Elțîn a murit în 2007, Putin a declarat zi de doliu național și, alături de liderii mondiali, a participat la o mare înmormântare de stat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Intervenția Rusiei în Ucraina pare să aibă ca scop inversarea, cel puțin în parte, a prăbușirii Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov nu a reușit să o prevină în 1991.

Decizia lui Gorbaciov de a lăsa țările din blocul comunist sovietic postbelic să-și urmeze propriul drum, iar Germania de Est și de Vest să se reunifice, a contribuit la declanșarea unor mișcări naționaliste în cele 15 republici sovietice, pe care nu a putut să le înăbușe.

La cinci ani după ce a preluat puterea în 2000, Putin a numit destrămarea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.

A fost nevoie de mai mult de 15 ore de la moartea lui Gorbaciov pentru ca Putin să publice un mesaj de condoleanțe reținut, în care spunea că Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale” și că „a înțeles profund că reformele erau necesare” pentru a rezolva problemele Uniunii Sovietice din anii 1980.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.