DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rusia părăsește complet Tratatul Cer Deschis pe 18 decembrie

stiri.md
Rusia steag drapel

Rusia se va retrage complet din Tratatul Cer Deschis (DON) la 18 decembrie 2021, a anunțat MAE rus într-o declarație, preluată de agenția TASS.

”Rusia a adus la cunoștința tuturor țărilor participante decizia ei de a se retrage din DON după șase luni de la trimiterea notificării. Prin urmare, acest lucru se va întâmpla la 18 decembrie 2021”, a precizat diplomația rusă.

Odată cu intrarea în vigoare a legii federale cu privire la ”Denunțarea de către Federația Rusă a Tratatului Cer Deschis și în conformitate cu procedura stabilită, Moscova a trimit notificări țărilor-depozitare – Ungariei și Canadei, precum și tuturor celorlalte state-participante prin intermediul ambasadelor din capitalele respective.

”Statelor-depozitare DON le-a fost trimisă rugămintea de a informa de îndată toate țările-participante în legătura cu respectiva notificare și de a convoca în cel mai scurt timp prevăzut în Tratat (adică în termen de 30 de zile) conferința statelor-participante cu scopul de a analiza consecințele retragerii Rusiei”, se mai precizează în document.

MAE rus a menționat că situația cu Tratatul demonstrează lipsa de perspectivă a încercărilor de a obține avantaje unilaterale, ignorând, în același timp, interesele și preocupările Moscovei.

”Istoria DON permite să fie trase cel puțin două concluzii. Prima: încercările de a obține avantaje unilaterale, ignorând, în același timp, interesele și preocupările Rusiei, sunt sortite eșecului”, se spune în declarația MAE rus. ”A doua: calculul că ”superioritatea tehnică” a Occidentului va permite ca Rusia să fie neglijată, să fie lăsată la o parte, nu se justifică, în egală măsură”.

Diplomația rusă a cerut partenerilor occidentali să conștientizeze faptul că ele nu își pot asigura securitatea fără a ține cont de interesele de securitate ale Rusiei și ale aliaților ei. ”Întotdeauna la noi se va găsi un răspuns eficient. Totuși, ar fi mai bine dacă am lucra împreună, constructiv, la consolidarea securității europene și globale, sprijinindu-ne inclusiv pe experiența anilor de colaborare fructuoasă a statelor în cadrul DON”, a subliniat Ministerul.

În declarație se mai arată că Rusia a făcut totul pentru a păstra Tratatul și întreaga responsabilitate pentru destrămarea lui revine Statelor Unite. Potrivit MAE rus, americanii se pronunță activ pentru transparență în domeniul militar ”numai în cazurile în care ei speră ca, prin intermediul ei, să realizeze câteva dintre avantajele lor”.

”Când vine însă vorba despre măsuri de transparență ce afectează propriul lor teritoriu, dau înapoi și încep să ridice piedici în calea îndeplinirii unor astfel de acorduri, fără să se gândească, în același timp, nici la securitatea europeană, nici la preocupările aliaților, nici la evaluarea propriei lor capacități de negociere”, a concluzionat Ministerul de Externe al Rusiei.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.