Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pune piedici: AIEA încă nu a obţinut accesul pe acoperişurile unităţilor centralei nucleare Zaporojie

observatornews.ro
Zaporojie

Rusia pune piedici: AIEA încă nu a obţinut accesul pe acoperişurile unităţilor centralei nucleare Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis joi că încă nu a obţinut din partea Rusiei accesul pe acoperişurile unităţilor centralei nucleare Zaporojie, unde Ucraina susţine că trupele ruse ar fi amplasat mine sau explozivi, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

În urma declaraţiilor de acest fel ale Kievului, experţii AIEA au efectuat la începutul lunii iulie inspecţii la centrală, fără a descoperi indicii despre amplasarea unor mine sau explozivi. Dar aceiaşi experţi prezenţi la faţa locului "aşteaptă în continuare să primească acces pe acoperişurile clădirilor reactoarelor", a precizat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Ocupată de trupele ruse în martie anul trecut, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului şi la vest de una dintre direcţiile în care armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Ucraina a acuzat Rusia la începutul lunii iulie că pregăteşte o "provocare" şi că ar fi instalat dispozitive explozive pe acoperişurilor unităţilor 3 şi 4 ale centralei, în timp ce Rusia la rândul ei a acuzat Ucraina că ar pune la cale un posibil "act subversiv" cu "consecinţe catastrofice".

În urma acestor acuzaţii reciproce, AIEA a cerut Rusiei un acces sporit la centrală, pentru a efectua pe teren mai multe verificări concrete în mod obiectiv şi independent.

Rafael Grossi a vorbit apoi despre "progrese", echipa sa reuşind să inspecteze bazinele de răcire a combustibilului, în urma îngrijorărilor suplimentare generate de distrugerea barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, ale cărui ape sunt folosite pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei. Dar cererea adresată Rusiei de a le permite experţilor AIEA să verifice şi acoperişurile reactoarelor încă aşteaptă răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.