Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se antrenează pentru 'atacuri nucleare'. Dezvoltă un nou simulator de explozie nucleară la sol pentru a pregăti soldații

Radu Pop
Ministerul rus al Apărării/ TASS
soldati rusi simulator

Oamenii de știință de la Academia Militară de Suport Logistic "A.V. Hrulev" au brevetat un nou simulator al unei explozii nucleare la sol, relatează TASS preluat de Rador Radio România.

Utilizarea acestei dezvoltări va îmbunătăți calitatea pregătirii unităților trupelor terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare, după cum reiese din descrierea brevetului, care a intrat în posesia agenţiei TASS.

"Scopul modelului de utilitate este de a oferi o simulare clară a caracteristicilor vizuale - efectul de impact, fulger de lumină și nor de praf în formă de ciupercă al unei explozii nucleare la sol" - se spune în descriere.

Invenția va fi utilizată în exerciții și pregătiri practice în unități militare pentru îmbunătățirea calității pregătirii trupelor terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare, precum și în unități de recunoaștere terestre chimice, biologice şi cu radiaţii pentru a determina parametrii și a detecta epicentrul unei explozii nucleare.

content-image

Ce înseamnă noul simulator

Potrivit afirmaţiilor oamenilor de știință, anterior, în aceste scopuri a fost folosit simulatorul de explozie nucleară IU-59, dar acum acesta este învechit, nu mai este produs de întreprinderi industriale, iar mostrele disponibile în depozitele unităților militare și-au epuizat durata de viață tehnică și sunt strict interzise pentru utilizare.

Un alt analog, care este menţionat în descriere, este bomba aeriană de imitație IAB-500, concepută pentru a simula utilizarea în luptă a muniției speciale RN-24 (o bombă aeriană cu un focos nuclear).

"Dezavantajul IAB-500 este că acest model a fost dezvoltat doar pentru aviația de primă linie, din acest motiv, efectuarea de exerciții practice de pregătire a unităților militare pentru recunoaștere chimică, biologică şi cu radiaţii nu a fost fezabilă din punct de vedere economic, deoarece presupunea costuri de multe ori mai mari decât rezultatul obținut. În plus, modelul IAB-500 a fost retras din exploatare în anul 1984 și nu mai este produs de întreprinderile industriale" - se precizează în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.