Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și OPEC sfidează SUA: se profilează o nouă criză prelungită a petrolului

PBN Capital
petrol scadere

OPEC şi aliaţii săi producători de petrol, între care Rusia, reuniţi în cadrul OPEC+, au decis să menţină planul actual de producţie, refuzând să accelereze creşterea lunară a livrărilor în pofida apelurilor Statelor Unite şi ale altor ţări, transmite CNBC.

Participanţii la o reuniune a OPEC+ au decis să continue că mărească treptat livrările cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat joi într-o conferinţă de presă: ”Decizia a fost luată anterior, de a creşte producţia cu 400.000 (barili pe zi) în fiecare lună şi subliniez în fiecare lună, până la sfârşitul anului 2022. Astăzi a fost reiterată decizia de a menţine actualii parametrii.”

Întrebat de ce grupul nu îşi măreşte nivelul producţiei, în pofida plângerilor şi solicitărilor consumatorilor de petrol precum SUA, India şi Japonia, Novak a răspuns că OPEC şi aliaţii săi menţin echilibrul pieţei şi rămân precauţi cu privire la potenţialele schimbări ale cererii, informează News.ro.

”Din august până acum, am adăugat pe piaţă 2 milioane de barili de producţie suplimentară. Aşadar, aşa cum era planificat, dăm pieţei din ce în ce mai mult volum, pe măsură ce îşi revine, în acelaşi timp observăm şi o scădere sezonieră a cererii în al patrulea şi primul trimestru al anului şi, de asemenea, există unele semne, cum ar fi o scădere a cererii de produse petroliere în UE în octombrie”, a spus Novak.”

Ministrul a continuat că acest lucru ”scoate în evidenţă faptul că cererea globală de petrol este încă sub presiunea variantei Delta a Covid-19 şi din cauza păstrării diferitelor limitări şi măsuri pentru combaterea Covid-19 în unele ţări”.

Preţurile petrolului au atins recent cele mai ridicate niveluri din 2014, iar ţările importatoare de ţiţei resimt impctul acestor creşteri.

Preşedintele Joe Biden a atribuit creşterea bruscă a preţurilor energiei în SUA şi în întreaga lume reticenţei OPEC+ de a pompa mai mult petrol.

Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a subliniat accentul pus pe cerere şi ofertă, atunci când a răspuns la întrebările reporterilor despre frustrarea naţiunilor consumatoare faţă de preţurile actuale ale petrolului.

”Aş dori să reiterez importanţa naţiunilor consumatoare pentru noi ca producători. Ei sunt partenerii noştri, lucrăm cu ei pentru a trece la o recuperare fără probleme după pandemie. Deci este esenţial pentru noi, un grup de producători, să luăm măsurile corecte, abordând preocupările pe care le-am primit din multe ţări”, a spus Al Mazrouei, adăugând că se aşteaptă la un surplus de livrăripână în primul trimestru al anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.