Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge pe piaţa neagră

vestidinrusia.ro
maria zaharova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a afirmat joi că o parte din armamentul avansat trimis Ucrainei din Occident ajunge pe piaţa neagră, de unde este cumpărat de grupuri extremiste şi criminale din Orientul Mijlociu, din centrul Africii şi din Asia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zaharova a consemnat că statele membre ale NATO i-au ajutat pe ucraineni cu cel puţin 700 de sisteme de artilerie, 80.000 de sisteme de rachete, 800.000 de proiectile de artilerie şi 90 de milioane de cartuşe.

Din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, aliaţii occidentali au contribuit la efortul de apărare cu diferite tipuri de arme. O parte "considerabilă" din acestea "au ajuns deja sau vor ajunge în curând pe piaţa neagră", a susţinut purtătoarea de cuvânt în faţa jurnaliştilor din Moscova, fără a preciza pe ce dovezi se bazează.

"Transporturile militare ale NATO ajung în cele din urmă în mâinile teroriştilor, extremiştilor şi grupărilor de infractori" din regiunile menţionate, a adăugat ea.

Rusia a vehiculat această teorie de mai multă vreme, fără a da vreodată detalii despre presupusele destinaţii ale armelor. Liderii occidentali declară că doresc să ajute Ucraina să învingă forţele ruse, deşi preşedintele american Joe Biden a încercat să evite o confruntare directă între NATO şi Rusia. Ucraina cere de la Statele Unite şi aliaţii acestora şi mai mult armament, reaminteşte Reuters.

Agenţia menţionează că există şi oficiali din domeniul securităţii care şi-au exprimat îngrijorarea.

Şeful Interpol, Juergen Stock, declara în iunie că unele din armele avansate trimise către Ucraina vor ajunge la grupuri infracţionale organizate.

Europol a comunicat în iulie că colaborează îndeaproape cu Kievul pentru a reduce riscul de trafic de armament. "O posibilă ameninţare observată în zonele de război în trecut este că armele de foc pot cădea în mâinile cui nu trebuie", aprecia atunci organizaţia poliţienească europeană. "În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Europol a avertizat că proliferarea armelor de foc şi a explozibililor în Ucraina ar putea duce la o creştere a cantităţii de arme de foc şi muniţii traficate în UE pe rute de contrabandă consacrate sau pe platforme online. Această ameninţare ar putea fi chiar mai gravă după încheierea conflictului".

Zaharova a mai afirmat joi că Uniunea Europeană este una din părţile conflictului din Ucraina, deoarece a furnizat acestei ţări multe arme avansate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.