Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și-ar fi abandonat poziții-cheie în nord-estul Ucrainei. Ofensivă ucraineană de amploare în Donbas

ecfr.eu
soldati razboi

Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbușirii bruște a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au avansat rapid, potrivit unei analize Reuters, scrie Mediafax.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev în martie. Ucraina a salutat-o ca pe un punct de cotitură în războiul care durează de 6 luni, mii de soldați ruși lăsând în urmă stocuri de muniție și echipamente în timp ce fugeau.

Forțele rusești au folosit Izium ca bază logistică pentru una dintre campaniile lor principale - un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas, compusă din Donețk și Luhansk.

Agenția de știri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona și să consolideze operațiunile în altă parte în Donețk.

Șeful administrației ruse din Harkov le-a spus locuitorilor să evacueze provincia și să fugă în Rusia pentru „a-și salva viața”, a relatat TASS.

Martorii au descris ambuteiaje de mașini cu oameni care părăsesc teritoriul controlat de Rusia.

În cazul în care câștigurile raportate se vor menține, ar fi o lovitură serioasă pentru Rusia, despre care serviciile de informații occidentale spun că a suferit pierderi uriașe. De asemenea, ar fi un mare impuls pentru Ucraina, care dorește să arate națiunilor occidentale care îi furnizează arme că merită sprijinul lor continuu.

Există presiuni asupra Kievului pentru a demonstra progrese înainte de venirea iernii, pe fondul amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin de a opri toate transporturile de energie către Europa dacă Bruxelles-ul va continua cu o propunere de a limita prețul exporturilor de petrol rusesc.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat la Kiev că forțele ucrainene au demonstrat că sunt capabile să învingă armata rusă cu armele care le-au fost date.

„Așa că reiterez: cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede vom învinge și cu atât mai repede se va încheia acest război”, a spus el.

În discursul său video de sâmbătă noaptea, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ucrainene au recuperat aproximativ 2.000 de kilometri pătrați de teritoriu de când a fost lansată contraofensiva, la începutul acestei luni.

„Armata rusă revendică titlul de cea mai rapidă armată din lume... continuați să alergați”, a scris pe Twitter Andri Yermak, șeful de stat major al lui Zelenski.

Oficialii ucraineni nu au confirmat că au recucerit Izium, dar Yermak a postat anterior o fotografie a trupelor de la periferia acestuia și a postat pe Twitter un emoticon cu struguri. Numele orașului înseamnă „stafide”.

Anunțul retragerii rusești a venit la câteva ore după ce trupele ucrainene au capturat orașul Kupiansk, mai la nord, singurul nod feroviar care aprovizionează întreaga linie de front a Rusiei în nord-estul Ucrainei. Oficialii ucraineni au postat la începutul zilei de sâmbătă fotografii cu trupele lor ridicând steagul albastru și galben al țării în fața primăriei din Kupiansk.

Astfel, mii de soldați ruși au rămas brusc lipsiți de provizii de-a lungul unui front care a cunoscut unele dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului.

Igor Girkin, un fost comandant al forțelor pro-ruse din estul Ucrainei, a calificat retragerea rusă drept „o înfrângere majoră”, în comentarii pe Telegram.

Ucraina vorbește de săptămâni întregi despre o contraofensivă de amploare în sud, care, de asemenea, este în curs de desfășurare, deși detaliile sunt puține.

Rusia ocupă în continuare teritorii extinse în Donbas și la sud de peninsula Crimeea, pe care le-a confiscat în 2014.

Cu câteva zile în urmă, forțele Kievului au străpuns linia frontului în nord-est și de atunci au recucerit zeci de orașe și sate într-un asalt mecanizat rapid, avansând cu zeci de kilometri pe zi.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a emis o notă de precauție, îndemnând oamenii să nu raporteze prematur că orașele au fost „cucerite” doar pentru că au fost văzute trupe ucrainene. Trupele au intrat în Balakliia în urmă cu câteva zile, a spus ea, dar abia sâmbătă Ucraina a stabilit controlul în oraș.

În Hrakove, unul dintre zecile de sate recucerite în urma avansului ucrainean, Reuters a văzut vehicule incendiate care purtau simbolul „Z” al invaziei rusești. Cutii de muniție erau împrăștiate împreună cu gunoaie pe pozițiile pe care rușii le-au abandonat în grabă evidentă.

„Bună ziua tuturor, suntem din Rusia”, era scris cu spray pe un zid. Trei cadavre zăceau într-o curte, în saci mortuari albi.

Șeful regional al poliției, Volodimir Timoshenko, a declarat că poliția ucraineană s-a mutat cu o zi înainte și a verificat identitățile locuitorilor locali care au trăit sub ocupație rusă încă din a doua zi a invaziei.

„Prima funcție este de a le oferi ajutorul de care au nevoie. Următoarea funcție este de a documenta crimele comise de invadatorii ruși pe teritoriile pe care le-au ocupat temporar”, a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.