Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia răsucește cuțitul în rana UE privind gazul și energia: 'UE își va aminti pur și simplu vremurile bune ale resurselor rusești ieftine'

vestidinrusia.ro
Dmitri Polianski

Federația Rusă poate diversifica aprovizionarea cu resurse energetice dacă Europa nu cooperează, a declarat prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Poliansky (foto), în direct la postul de radio american TNT.

Rusia își va diversifica rezervele de energie dacă Europa nu dorește să coopereze cu ea – aceasta este o sarcină fezabilă, iar Moscova va face față acesteia, a mai declarat Dmitri Polianski.

"Vedem cu toții că prețurile gazelor sunt în creștere, dar acest lucru nu este ceea ce intenționăm să facem - acestea sunt consecințe directe ale politicii europene", a explicat el, concentrându-se pe faptul că realizările economiei europene și, mai presus de toate, în Germania, au devenit posibile datorită prețurilor scăzute la gaze și contractelor pe termen lung cu Rusia, relatează publicația rusă Izvestia.

Polyansky este încrezător că înlocuirea livrărilor din Rusia va provoca un salt al costului gazului și va afecta economia tuturor țărilor europene, precum și nivelul de trai al acestora și bunăstarea cetățenilor europeni. "Dar aceasta este o alegere voluntară", a subliniat politicianul, subliniind că poziția Rusiei nu urmărește să asigure că Europa cumpără gaze din Federația Rusă, dar aceasta este o "opțiune de bună vecinătate pentru cooperare".

Dacă Europa nu dorește să coopereze în probleme energetice, Kremlinul va trage concluziile necesare, crede el. "Nu este un proces simplu, dar este fezabil și îl vom face. Și nu cred că Rusia va fi partea vătămată aici. Sunt absolut sigur că Uniunea Europeană își va aminti pur și simplu vremurile bune ale resurselor de gaz și energie rusești ieftine", a conchis el.

O poziție similară a fost exprimată la începutul acestei zile de un membru al Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat din Federația Rusă, Dmitri Belik, comentând cuvintele premierului ungar Viktor Orban. Europa după introducerea sancțiunilor anti-ruse va fi obligată să se confrunte cu cel puțin probleme în economie, inflație și șomaj, a spus el. Prin politica sa de sancțiuni anti-ruse, Europa a planificat să exercite o presiune fără precedent asupra Rusiei, dar nu a luat în considerare un fapt important: Federația Rusă este un jucător semnificativ pe piața mondială, este bogată în resurse naturale și se numără printre liderii rezervelor naturale de petrol, crede Belik. La începutul zilei, premierul ungar a declarat că în lunile următoare Europa se va confrunta cu o recesiune economică din cauza efectului invers al sancțiunilor anti-ruse. Orban a numit politica de sancțiuni a UE față de Rusia "o lovitură la plămânii Europei", care a "început deja să se sufoce".

În aprilie, președintele rus Vladimir Putin a remarcat că refuzul mai multor țări occidentale de la cooperarea normală cu Rusia, precum și de la o parte din resursele energetice rusești, a lovit deja Europa și Statele Unite. Prețurile cresc peste tot, iar inflația este în afara topurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.