Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia vrea să DEZMEMBREZE Ucraina: Separatiștii ruși din Donbas revendică un teritoriu mai mare decât cel pe care îl ocupă

Donbas

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au revendicat vineri un teritoriu mult mai mare care - potrivit lor - ar trebui să fie sub controlul lor, un gest perceput drept un semnal deloc favorabil înaintea summitului de la Paris din 9 decembrie destinat să relanseze reglementarea conflictului din Donbas, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aşa-numitul 'parlament' al autoproclamatei republici Doneţk, una din cele două entităţi create de separatişti în estul Ucrainei, a anunţat 'delimitarea frontierelor guvernamentale', ceea ce corespunde în totalitate cu regiunea Doneţk, din care doar o treime se află în prezent sub controlul rebelilor.

'Această lege nu uită de oamenii care trăiesc pe teritoriile controlate în prezent de Ucraina', a declarat unul dintre liderii separatişti, Vladimir Bidiovka, citat de agenţia de presă a rebelilor.

Citește și: Klaus Iohannis a decorat-o astăzi- Cine este cea care are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu

Decizia intervine înaintea summitului din 9 decembrie de la Paris, care îi va reuni pe preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, cu mediere franceză şi germană.

Destinat să găsească o modalitate de ieşire din acest război care a răpit viaţa a circa 13.000 de persoane din 2014 până în prezent, această întâlnire va fi prima reuniune în format 'Normandia' (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) din 2016.

Acordurile de pace pentru estul Ucrainei au fost semnate în 2015 la Minsk şi au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar componenta lor politică nu a fost niciodată aplicată, beligeranţii dând vina unii pe alţii pentru acest eşec.

Autorităţile de la Kiev cer în special obţinerea controlului asupra frontierei cu Rusia, unde porţiuni vaste se află în prezent sub controlul separatiştilor proruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.