Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii atacă bazele militare americane din Siria: 'Un calcul greșit poate escalada într-un conflict'

vestidinrusia.ro
avioane

Forțele ruse au desfășurat o serie de operațiuni împotriva coaliției conduse de SUA în Siria în această lună, inclusiv una în această săptămână la o bază situată strategic în partea de sud a țării, au declarat oficiali militari americani, informează Wall Street Journal.

Acțiunile rusești i-au alarmat pe oficialii militari americani, care sunt îngrijorați de faptul că o eroare de calcul ar putea escalada într-un conflict neintenționat între forțele americane și cele rusești din Siria. Tensiunile dintre cele două țări sunt deja ridicate în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie și a eforturilor americane de a înarma armata ucraineană pentru a învinge forțele rusești de acolo.

Miercuri, Rusia a efectuat lovituri aeriene la garnizoana al-Tanf, în apropiere de granița Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, unde trupele americane au o misiune de instruire și consiliere cu luptătorii locali pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic.

Rusia a notificat SUA printr-o linie de comunicare stabilită cu ani în urmă că efectuează lovituri aeriene ca răspuns la un presupus atac împotriva forțelor guvernamentale siriene pe care rușii îl apără și care s-ar fi soldat cu răniți și ar fi distrus un vehicul.

La scurt timp după aceea, avioane de vânătoare rusești, inclusiv două Su-35 și un Su-24, au fost observate traversând zona de deasupra al-Tanf înainte de a lovi un avanpost de luptă din garnizoană, a declarat un oficial militar american.

Anunțul anticipat al atacului a sugerat oficialilor americani că armata rusă nu viza în mod activ trupele americane, ci hărțuia misiunea americană din Siria - o tactică pe care forțele rusești au folosit-o anterior, ceea ce a dus la câteva apropieri de-a lungul anilor.

Forțele militare americane nu se aflau în apropierea bazei în momentul loviturilor de miercuri, care au fost raportate anterior de CNN, și nu au existat victime americane sau ale coaliției în urma loviturilor. Dar operațiunea a punctat ceea ce un oficial militar american a caracterizat drept o "creștere semnificativă a provocărilor" în această lună.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Tot în această săptămână, rușii au desfășurat două avioane de vânătoare Su-34 la un loc unde SUA desfășurau un raid în nord-estul Siriei pentru a prinde un fabricant de bombe al Statului Islamic. Avioanele de vânătoare s-au retras după ce SUA și-au trimis propriile avioane de vânătoare F-16 pentru a avertiza avioanele rusești să părăsească zona, au declarat oficiali militari americani.

Oficialii militari americani au refuzat să ofere detalii cu privire la oricare dintre celelalte incidente despre care au spus că au avut loc în ultimele două săptămâni.

Statele Unite caută să evite un conflict cu Rusia în Siria, a declarat cel mai important general american din regiune.

"Căutăm să evităm calculele greșite sau un set de acțiuni care ar putea duce la un conflict inutil: acesta rămâne obiectivul nostru", a declarat într-o declarație generalul de armată Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA. "Cu toate acestea, comportamentul recent al Rusiei a fost provocator și escaladat".

Nu mai puțin de 200 de soldați americani au fost duși în garnizoana al-Tanf ca parte a campaniei americane de mentorat a partenerilor locali pentru a combate militanții Statului Islamic. În total, există aproximativ 900 de soldați americani în Siria, potrivit oficialilor militari. Pe lângă al-Tanf, trupele americane antrenează și consiliază forțele kurde siriene din sectorul estic al țării.

Deși așa-numitul califat al Statului Islamic a fost învins în 2019, misiunea SUA acolo este de a antrena forțele coaliției pentru a ajuta la prevenirea unei noi ascensiuni a grupului.

Forțele americane și rusești operează în Siria de ani de zile. O linie de comunicații, folosită zilnic, a ajutat cele două părți să evite conflictul direct în Siria, deși au existat unele tensiuni, inclusiv în legătură cu garnizoana al-Tanf. Baza este situată în apropierea unei autostrăzi importante care merge din Irak în Siria și pe care guvernul lui Bashar al-Assad, rușii și forțele iraniene doresc de mult timp ca trupele americane să o abandoneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.