Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au declanșat ofensiva de iarnă - Ucrainenii pirerd teren la Avdiivka

Facebook
Avdiivka lupte Donbas

Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a relatat duminică despre "înaintări confirmate" ale trupelor ruse la nord-vest şi sud-est de Avdiivka, potrivit AFP. În acest timp, trupele ucrainene au "continuat să contraatace" în zonă, dar fără a reuşi "înaintări anunţate sau confirmate", a adăugat ISW. Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri.

Când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia din urmă au capturat atunci pentru scurt timp oraşul Avdiivka, devenit din acel moment linia frontului.

Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 1,2 milioane de persoane, a susţinut că trupele ruse au ocupat sâmbătă seară o zonă industrială înaltă la sud-vest de Avdiivka ce ar putea înlesni asaltul asupra oraşului şi a scris de asemenea despre "lupte feroce" pe flancul nordic al oraşului, în apropierea unei uzine de cocs.

Şeful Administraţiei militare ucrainene din zonă, Vitali Barabaş, a declarat, potrivit agenţiei EFE, că în urma înrăutăţirii condiţiilor meteo trupele ruse au diminuat operaţiunile aviaţiei de atac, dar au intensificat în schimb folosirea dronelor în luptele de la Avdiivka.

Simultan, împrejurimile oraşului Bahmut ocupat de trupele ruse, care a fost în primăvară scena celor mai sângeroase lupte de la începutul războiului, este din nou teatrul unor lupte crâncene. Pe flancul sudic al oraşului ruşii contraatacă în grupuri mici, sub acoperirea bombardamentelor constante de artilerie şi aviaţie, afirmă un ofiţer ucrainean al unei brigăzi de artilerie care acţionează acolo. "(Ruşii) pierd oameni, dar încearcă să înainteze. Pentru ei sunt importante înălţimile de la Andriivka şi Klişhivka, pentru că acestea le-ar permite să controleze direct calea ferată şi o parte din oraşul Bahmut", explică acelaşi ofiţer.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Kovaliov, a asigurat în acest timp că trupele Kievului rezistă atacurilor ruseşti la Robotino, un sat a cărui eliberare de către armata ucraineană în august în contraofensiva care până acum nu a dat rezultatele dorite stârnise atunci speranţe pentru o străpungere a defensivei ruseşti.

În provincia sudică Herson, afirmă acelaşi purtător de cuvânt ucrainean, trupele ruse "se concentrează pe defensivă", dar încearcă în continuare să îndepărteze armata ucraineană de pe poziţiile pe care aceasta le-a ocupat pe malul stâng al fluviului Nipru, unde soldaţii ucraineni au creat un cap de pod.

Aflată în pragul iernii, Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult sprijin în războiul cu Rusia, în special prin furnizarea de sisteme antiaeriene, a declarat ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, într-un interviu acordat postului public de radio german Deutschlandfunk, preluat de agenţia DPA.

Faţă de anul trecut, "suntem mai bine pregătiţi (...) pentru că partenerii noştri au recunoscut de asemenea că sistemele de apărare antiaeriană oferă cea mai bună protecţie împotriva atacurilor ruse cu drone şi rachete", a remarcat ambasadorul, după ce Rusia a efectuat sâmbătă cel mai mare atac cu drone asupra capitalei Kiev de la începutul războiului.

"Suntem mai bine echipaţi astăzi, dar este asta suficient? Din păcare, nu", a adăugat ambasadorul, care a insistat că ţara sa are totuşi nevoie de ajutor militar suplimentar, întrucât Rusia va ataca iarna aceasta din nou infrastructura critică a Ucrainei, în special centralele electrice şi sistemele de distribuţie a energiei electrice, "pentru ca civilii să îngheţe în iarnă şi să fie lipsiţi de electricitate, de căldură".A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.