Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au pierdut 40% din armată pe frontul din Ucraina - Oficial european

newsweek.com
front razboi

Trupele din mai multe unități militare rusești de elită aflate de-a lungul granițelor NATO au suferit pierderi de 30 până la 40% în invazia în curs a Moscovei în Ucraina, a declarat un oficial european din domeniul apărării, trupele experimentate fiind acum înlocuite de rezervele recent mobilizate, anunță newsweek.com.

Oficialii NATO din domeniul apărării și al serviciilor de informații urmăresc îndeaproape performanțele și soarta unităților rusești cheie - care se așteaptă să fie în avangarda oricărei viitoare ofensive rusești împotriva NATO în regiunea baltică - care în mod tradițional se confruntă cu trupele alianței peste granița NATO-Rusia, care se întinde pe o distanță de 755 de mile; în curând va fi extinsă odată ce Finlanda se va alătura blocului transatlantic.

Un oficial european din domeniul apărării, care a vorbit cu Newsweek sub rezerva anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al metodelor NATO de culegere a informațiilor, a dezvăluit că grupurile desfășurate în Ucraina din trei formațiuni rusești bazate în apropierea graniței cu Estonia și Letonia au pierdut între o treime și jumătate din personalul inițial de când a început invazia, la 24 februarie.

Divizia 76-a de asalt aerian - parte a celebrelor Forțe Aeropurtate Ruse, sau VDV - are baza în orașul Pskov, la doar 65 km de granița cu Estonia. Membrii Diviziei 76 au fost responsabili pentru "operațiunile de curățare" din suburbia Kievului, Bucha, în care mulți civili au fost torturați și executați. Moscova neagă în continuare că atrocitățile bine documentate din regiunile ocupate au avut loc.

"Subunități ale Diviziei 76-a de Asalt Aerian au fost localizate în zonele în care s-au dat lupte grele: direcția Kiev, mai târziu Izyum și Kherson", a declarat pentru Newsweek oficialul european din domeniul apărării. "Este foarte probabil ca divizia să fi avut pierderi grele". Putem evalua că 30-40% din trupele care au fost desfășurate în războiul din Ucraina sunt rănite, dispărute sau ucise. Evaluăm că în baza lor de origine din Pskov și Cherekha au rămas în principal recruți și câțiva contractori/ofițeri", au mai spus aceștia.

Au existat deja voci care au vorbit despre soarta slabă a Batalionului 76. În mai, generalul-maior Veiko-Vello Palm, comandantul adjunct al Forțelor de Apărare estoniene, a declarat pentru Newsweek că formațiunea "a desfășurat în principal procese funerare pentru soldații care au fost uciși în Ucraina".

Personalul nou-mobilizat care formează două batalioane - în general între 700 și 900 de soldați - a început să se antreneze la baza de reședință a celei de-a 76-a la începutul lunii octombrie, a adăugat oficialul european. Până la sfârșitul lunii noiembrie, s-a evaluat că aceste unități se îndreptau spre Ucraina sau spre frontierele ucrainene.

Se crede că alte două unități au suferit rate de pierderi similare. Brigada a 2-a cu destinație specială din Pskov - o formațiune de forțe speciale Spetsnaz și parte a agenției de informații militare GRU - a primit statutul onorific de "Gărzi" din partea președintelui rus Vladimir Putin în iulie pentru acțiunile sale în Ucraina.

Brigada 25 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate, o formațiune a armatei ruse cu sediul în orașul Luga, ar fi fost grav rănită în contraofensiva ucraineană din nord-estul regiunii Harkov, care a uimit Moscova și a eliberat peste 500 de așezări și 4.600 de mile pătrate.

Atât brigada a 2-a, cât și brigada a 25-a "au avut pierderi grele", a declarat oficialul european din domeniul apărării. "Evaluăm că pierderile posibile sunt de 30 până la 40 la sută".

Cerințele războiului din Ucraina au forțat Moscova să redistribuie trupele de la bazele de la graniță către câmpurile de luptă. În septembrie, Foreign Policy a citat trei oficiali europeni de rang înalt din domeniul apărării, neidentificați, care au declarat că aproximativ 80% din cei 30.000 de soldați ruși poziționați anterior de-a lungul granițelor baltice și finlandeze au fost redirecționați către Ucraina.

În octombrie, Kai Sauer - subsecretar de stat pentru politică externă și de securitate în cadrul Ministerului finlandez de Externe - a declarat pentru Newsweek că ar putea dura "între unu și trei ani, în funcție de modul în care războiul progresează și, de asemenea, de modul în care are loc antrenamentul noilor recruți", pentru ca unitățile rusești de frontieră să revină la efectivele de dinaintea invaziei.

Sauer a declarat că Helsinki urmărește îndeaproape performanțele unităților poziționate în mod tradițional de-a lungul granițelor Finlandei, despre care a spus că unele dintre ele au suferit "pierderi severe". Până în prezent, Ucraina susține că a provocat peste 90.000 de pierderi militare rusești de la 24 februarie. Kievul își protejează îndeaproape propriile cifre privind numărul de victime ca fiind un secret militar.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stârnit furia Ucrainei săptămâna aceasta când a declarat că "20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni" au fost uciși în invazia de până acum. Ulterior, un purtător de cuvânt a declarat că cifra de 100.000 a inclus și persoanele rănite și că aceasta provine din "surse externe" nespecificate.

Președintele Statului Major Întrunit, Mark Milley, a declarat în noiembrie că aproximativ 100.000 de soldați au murit atât de partea rusă, cât și de partea ucraineană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.