Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii încep în această dimineață investigațiile. Scafandrii se pregătesc de acțiune

Interfax
pod crimeea

Scafandrii ruși vor examina duminică pagubele provocate de o explozia puternică de pe "podul lui Putin". Acesta este un simbol prestigios al anexării peninsulei de către Moscova și o rută de aprovizionare cheie pentru forțele care luptă în sudul Ucrainei, precizează Reuters.

Explozia de sâmbătă de pe podul peste strâmtoarea Kerch a provocat mesaje de bucurie din partea oficialilor ucraineni, dar nu a fost revendicată. Nici Rusia nu a atribuit imediat vina. Vicepremierul rus Marat Khusnullin a declarat că scafandrii vor începe munca la ora 6 a.m. (0300 GMT), urmând ca un studiu mai detaliat deasupra liniei de plutire să fie finalizat până la sfârșitul zilei, au raportat agențiile de știri interne.

"Situația este gestionabilă - este neplăcută, dar nu fatală", a declarat reporterilor guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov. "Desigur, emoțiile au fost declanșate și există o dorință sănătoasă de a căuta răzbunare".

Peninsula are combustibil pentru o lună și alimente pentru mai mult de două luni, a spus el. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale din sudul Ucrainei ar putea fi "complet aprovizionate" prin intermediul rutelor terestre și maritime existente.

Rusia a confiscat Crimeea în 2014, iar podul de 19 km (12 mile) care leagă regiunea de rețeaua sa de transport a fost inaugurat cu mare fanfară patru ani mai târziu de președintele Vladimir Putin.

Kievul cere ca forțele rusești să părăsească peninsula de la Marea Neagră, precum și teritoriul ucrainean pe care l-au cucerit în invazia lansată de Putin în februarie. Podul este o arteră majoră pentru forțele ruse care controlează cea mai mare parte a regiunii Kherson din sudul Ucrainei și pentru portul naval rusesc Sevastopol, al cărui guvernator le-a spus localnicilor: "Păstrați-vă calmul. Nu intrați în panică".

Nu a fost încă clar dacă explozia a fost un atac deliberat, dar deteriorarea unei structuri atât de importante a venit pe fondul unor înfrângeri pe câmpul de luptă pentru Rusia și ar putea întuneca și mai mult asigurările Kremlinului că conflictul se desfășoară conform planului. Sâmbătă, Putin a semnat un decret pentru o securitate mai strictă pentru pod, precum și pentru infrastructura care furnizează energie electrică, respectiv gaze naturale în Crimeea, și a ordonat o anchetă.

"Este evident că rușii îl pot reconstrui, dar nu îl pot apăra în timp ce pierd un război", a declarat analistul politic James Nixey de la think tank-ul britanic Chatham House.

Oficialii ruși au declarat că trei persoane au fost ucise, probabil ocupanții unei mașini care se deplasa în apropierea camionului care a sărit în aer. La nivelul superior al podului, șapte vagoane cisternă de combustibil dintr-un tren de 59 de vagoane care se îndrepta spre peninsulă, au luat de asemenea foc.

Traficul rutier limitat a fost reluat la aproximativ 10 ore după explozie, iar Ministerul rus al Transporturilor a autorizat reluarea traficului feroviar. În orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la doar 125 km de o centrală nucleară deținută de Rusia, care este cea mai mare din Europa, un atac cu rachete în timpul nopții a ucis cel puțin 17 persoane, a declarat duminică un oficial al orașului: "Clădiri de apartamente și drumuri dintr-o zonă rezidențială a orașului au fost avariate", a adăugat Anatoliy Kurtev într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.