Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii nu dau doi bani pe recomandările AIEA - Noi bombardamente la Zaporojie

Digi24
Zaporojie

Rusia a reluat bombardamentele în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a declarat miercuri un oficial local, la o zi după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut presiuni ca părţile în conflict să creeze o zonă sigură pentru a preveni o catastrofă, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Oraşul Nikopol, aflat pe malul opus al fluviul Nipru de cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardat cu rachete şi artilerie grea, a declarat guvernatorul regional Valentin Reznicenko.

Declaraţiile sale nu au putut fi verificate din surse independente.

”Au loc incendii, pene de curent şi alte lucruri la (centrală) care ne obligă să pregătim populaţia locală pentru consecinţele pericolului nuclear”, a spus Rezniceenko.

În ultimele zile, oficialităţile au distribuit pastile cu iodură de potasiu locuitorilor pentru a-i proteja în cazul unei scurgeri de radiaţii.

Luptele care au loc în jurul centralei au provocat alarmă la nivel internaţional.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat marţi Consiliul de Securitate al ONU că ”ar putea avea loc un eveniment extrem, extrem de catastrofal” la Zaporojie. AIEA a cerut Rusiei şi Ucrainei să stabilească o ”zonă de siguranţă şi protecţie a securităţii nucleare” în perimetrul centralei.

Teama este că luptele ar putea declanşa un dezastru de amploarea celui de la Cernobîl din Ucraina din 1986.

Nici oficialii de la Moscova, nici cei de la Kiev nu s-au angajat imediat să asigure o zonă de siguranţă, spunând că sunt necesare mai multe detalii cu privire la această propunere.

Din cauza pagubelor provocate de lupte, centrala generează electricitate doar cât să alimenteze sistemele de siguranţă, a declarat un înalt oficial ucrainean. Centrala se bazează în mod normal pe energie externă pentru a rula sistemele care menţin interiorul reactoarelor reci şi împiedică topirea lor.

Orice întrerupere ulterioară a energiei ar putea forţa instalaţia să folosească generatoare diesel de rezervă, dar acest lucru ar presupune aducerea a patru camioane de motorină pe zi în timpul luptei, a declarat Oleh Korikov, inspectorul-şef al Ucrainei pentru securitate nucleară şi radiaţie.

”Ne-am putea afla într-o situaţie în care să rămânem fără motorină. Iar acest lucru poate duce la un accident care ar avea consecinţe asupra zonei active a reactoarelor şi, drept urmare, ar duce la eliberarea de produse radioactive în mediu înconjurător”, a declarat oficialul ucrainean.

De asemenea, centrala a trebuit să îşi activeze generatoarele diesel la sfârşitul lunii trecute din cauza daunelor înregistrate, potrivit autorităţilor ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.