Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusoaica Maria Butina, care a recunoscut că a lucrat ca agent rus în SUA, urmează să fie condamnată la 26 aprilie

spionaj

Rusoaica Maria Butina, care a recunoscut că a lucrat ca agent rus în SUA, urmează să fie condamnată la 26 aprilie, a anunţat joi la Washington judecătoarea Tanya Chutkan, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Butina, în vârstă de 30 de ani, care a fost reţinută în iulie 2018 şi de atunci se află în arest, nu a făcut nicio declaraţie când a compărut joi în faţa tribunalului din capitala americană.

În decembrie, ea a recunoscut că a conspirat cu un oficial rus şi doi americani, din 2015 până în momentul arestării, pentru a se infiltra în Asociaţia naţională a armelor de foc NRA şi a crea canale neoficiale de comunicare, în încercarea de a determina o politică mai prietenoasă a Washingtonului faţă de Moscova. NRA are legături strânse cu conservatorii americani şi cu politicieni republicani, inclusiv cu preşedintele Donald Trump, menţionează Reuters.

Ulterior, Rusia a acuzat SUA că au forţat-o pe tânără să facă mărturisiri false.

Documentele prezentate tribunalului au indicat implicarea mai multor persoane în activităţile Mariei Butina, inclusiv a militantului conservator Paul Erickson, care avea strânse legături cu republicanii şi o legătură "romantică" cu rusoaica. Conform documentelor, acesta ar fi sfătuit-o, între altele, cu ce politicieni americani să se întâlnească.

Erickson a fost de altfel inculpat de procuratura federală din statul american South Dakota pentru fraudă şi spălare de bani, fără legătură cu cazul împotriva Mariei Butina. Actele de inculpare care-l vizează pe Erickson par însă să se refere la ea, evocând o plată în valoare de 8000 de dolari către o anume "M.B.", în iunie 2015, una de 1000 de dolari tot către "M.B." în martie 2017, precum şi una de peste 20.000 de dolari către Universitatea Americană - unde a studiat Butina -, datată iunie 2017.

Aleksandr Torşin, fost viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a fost identificat drept oficialul rus implicat în cazul Butina.

Acuzaţiile împotriva rusoaicei nu au făcut parte din ancheta procurorului special Robert Mueller, recent finalizată, cu privire la presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.