Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se poate UMPLE de bani! S-a decis TAXAREA giganţilor internetului: Lovitură pentru planurile financiare ale Facebook

emirates247.com
giganti internet - facebook, apple, google, amazon

Miniştrii de Finanţe din Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) au căzut de acord la un summit din Chantilly, Franţa, că marile companii de tehnologie, precum Facebook, Google, Amazon şi Apple, pot fi taxate în ţările unde obţin veniturile, chiar dacă nu sunt înregistrate acolo. În privinţa monedelor digitale precum proiectul Libra al Facebook, miniştrii consideră că acestea ridică serioase motive de îngrijorare şi trebuie reglementate cât mai strict, relatează Reuters.

Participanţii au mai convenit că ar trebui să existe un nivel minim al taxei pentru a descuraja ţările să concureze ”într-o cursă către nivelul minim” pentru a atrage afaceri din partea multinaţionalelor din sectorul digital, informează news.ro.

Citește și: Mega surpriză pentru Ion Țiriac! Cadou imens pentru acesta: Ii cedez gratuit pachetul majoritar de acțiuni

”Un nivel minim al taxei efective, cum ar fi de exemplu regimul GILTI din Statele Unite, ar contribui la asigurarea plăţii unei taxe corecte de către companii”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze a G7.

Regimul fiscal GILTI din SUA (Global Intangible Low-Taxed Income regime) impune veniturile din străinătate cu o taxă de 10,5% pentru a descuraja companiile să transfere profiturile în străinătate în scopul evitării taxei corporative americane de 21%.

Citește și: Traian Băsescu, declarație bombă: Iohannis i-a păcălit pe români

Utilizarea regimului GILTI poate contribui la temperarea posibilelor temeri din SUA că noile reglementări ar putea discrimina companiile americane.

Începem să dezvoltăm un cadru de reglementări...Considerăm cu tărie că acestea nu trebuie îndreptate împotriva companiilor digitale americane”, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.

Citește și: Detalii despre soția lui Călin Popescu Tăriceanu! Cât încasează aceasta,dar și ce cadouri i-a facut soțul

Noul regim fiscal şi modul de implementare a acestuia urmează să fie redactate până la sfârşitul acestui an de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), astfel încât detaliile să fie convenite până la sfârşitul anului 2020.

Mai multe state europene, între care Franţa, Italia, Marea Britanie şi Spania, au introdus deja sau intenţionează deja să introducă propriile taxe pentru companiile digitale.

Citește și: Florin Cîţu continuă atacul: ‘Cine MINTE?’

Washingtonul a apreciat că taxa din Franţa discriminează companiile americane şi a deschis o investigaţie care ar putea duce la impunerea de tarife pentru bunuri din Franţa.

Le Maire a spus că Parisul va menţine taxe până când va fi convenită o taxă la nivel internaţional.

Citește și: Unul dintre giganții operatorilor de telefonie mobilă taie în carne vie! Concedieri pe bandă rulantă

În privinţa monedelor digitale, Le Maire a spus la o conferinţă de presă că G7 se opune ideii potrivit căreia companiile să aibă aceleaşi drepturi ca statele în crearea mijloacelor de plăţi, dar fără controlul şi obligaţiile care le însoţesc.

”Nu putem accepta ca firmele private să emită monede proprii fără un control democratic”, a spus Le Maire.

Citește și: Mega surpriză pentru Ion Țiriac! Cadou imens pentru acesta: Ii cedez gratuit pachetul majoritar de acțiuni

Într-un rezumat al discuţiilor neoficiale ale G7 din Chantilly, la nord de Paris, preşedinţia franceză a anunţat că miniştrii şi guvernatorii băncilor centrale au convenit că ”criptomonedele care au la bază active (stableconins) şi alte produse noi, inclusiv proiecte cu posibilă influenţă sistemică, cum este Libra, provoacă îngrijorări serioase din punctul de vedere al reglementării şi sistemic”.

Guvernele încep să se îngrijoreze că marile companie de tehnologie se extind în zone care le aparţin, cum ar fi emiterea de monede.

Citește și: Traian Băsescu, declarație bombă: Iohannis i-a păcălit pe români

Facebook a anunţat proiectul Libra pe 18 iunie.

G7 este îngrijorat ca ambiţiile Facebook să nu le slăbească controlul asupra monedelor şi al politicilor bancare şi să nu implice şi riscuri de securitate.

Citește și: Detalii despre soția lui Călin Popescu Tăriceanu! Cât încasează aceasta,dar și ce cadouri i-a facut soțul

Benoit Coeure, membru în board-ul BCE şi preşedintele unui grup de lucru pentru monedele digitale, a spus că ”o monedă stablecoin pentru retail poate oferi remiteri mai rapide şi mai ieftine, stimula concurenţa pentru plăţi, oferind costuri mai reduse, şi poate susţine incluziunea socială. Totuşi, poate provoca o serie de riscuri legate de priorităţile politicilor publice, inclusiv cele privind prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului.

Citește și: Florin Cîţu continuă atacul: ‘Cine MINTE?’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.