DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

S-a lansat platforma civică “Respect" împotriva modificării Constituției

constitutie, constitutia

Un număr de 100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți!

Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează.

Veste URIAȘĂ pentru toți românii! Anunțul a fost făcut miercuri

Platforma a început să se coaguleze în luna mai 2017, prin redactarea manifestului care îi prezintă viziunea pornind de la principiul: « Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți! Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează».

Semnatarii manifestului fac apel către mișcările civice, organizațiile și cetățenii români să ia atitudine și să se mobilizeze în jurul acestui principiu esențial pentru o democrație și să arate « solidarizare civică pentru a susţine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului și destinul european al României în fața atacului urii, al discriminării și al agresivității ».

Platforma « RESPECT » solicită clasei politice și instituțiilor competente să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a preveni riscul alunecării nedemocratice și al divizării societății românești. Acest risc provine din restrângerea definiției familiei prin Constituție - cu încălcarea drepturilor și a libertăților cetățenești - și din promovarea unei agende nedemocratice de către inițiatorii amendării actului fundamental.

« Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni și de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Președinția și instituțiile țării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democrației românești. Politicieni, opriți distrugerea democrației românești și arătați-ne respect: Constituția este pentru toți! », arată manifestul.

Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre abuzul în serviciu: 'Un prag valoric rezonabil'

Platforma « RESPECT » exprimă susținerea pentru familie și precizează că « cele mai mari amenințări la adresa acesteia sunt: sărăcia și corupția; distrugerea statului de drept; inegalitățile; lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă; violența în familie; accesul limitat la locuire și servicii medicale adecvate; mortalitatea maternă și infantilă ridicată; absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor; lipsa locurilor de muncă

Semnatarii își afirmă sprijinul pentru «libertatea religioasă și de conștiință » și își exprimă convingerea că « acestea se pot manifesta pe deplin doar dacă sunt respectate întru totul drepturile omului ».

Membrii și susținătorii « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » își propun să acționeze împreună, dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a sprijini:

• egalitatea în drepturi și libertăți între toți cetățenii, fără discriminare;

• respectul pentru libertatea şi demnitatea umane;

• dreptul fiecărei persoane la viață privată și de familie;

• solidaritatea între toți cetățenii, valoare fundamentală a societății noastre;

• dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp şi de a se împlini prin educație, profesie și prin propriile alegeri legate de viața de familie;

• accesul femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive,

• dreptul copiilor şi tinerilor de a beneficia de o educaţie umanist-raţională, accesibilă tuturor;

• dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor;

• apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta și cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se află un Grup de Inițiativă format din organizațiile Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Inițiativa România, Platforma Demos, precum și Oana Marinescu, în calitate de cetățean. Până pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platformă 87 de organizații, grupuri civice și cetățeni, ca membri și susținători ai platformei, pe lângă Grupul de Inițiativă. Asociația Pro Democrația asigură secretariatul Platformei, iar FDSC centralizează strângerea semnăturilor.

 

Forma completă a manifestului și lista membrilor și a susținătorilor platformei

 

Platforma « RESPECT » nu are personalitate juridică și nu reprezintă pozițiile sau agendele individuale ale membrilor săi, ci doar obiectivul pentru care a fost creată, așa cum este formulat în documentul de viziune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.