Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a pus PRAFUL pe legile importante ale țării: Ce propuneri ZAC în sertarele Parlamentului

Inquam Photos / Octav Ganea
parlament

S-a asternut un strat gros de praf pe sute de propuneri legislative depuse de-a lungul anilor la Parlament, care nu au mai fost dezbatute si, cu atat mai putin, votate. Unele zac de mai bine de 10 ani, iar unii dintre initiatori nu mai sunt in viata.

De exemplu, in arhiva legislativa a anului 2008 gasim nu mai putin de 105 proiecte pe care s-a asternut praful. Alesii nu s-au deranjat sa le discute nici macar in comisiile de specialitate. Poate ca altfel ar fi stat lucrurile in cazul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca peste hotare, daca o initiativa ar fi fost luata in seama. In 2008, mai multi alesi PDL, printre care si fostii ministri Anca Boagiu si Traian Igas, au depus la Senat o propunere care sa ii protejeze pe toti acesti minori, anunta Stirileprotv.ro.

Citeste si: Ședință CRUCIALĂ la PSD-ALDE: Liderii coaliției decid dacă sesizează CCR cu privire la un conflict juridic între Ministerul Public și Parlament

Textul prevedea ca parintii sa anunte autoritatile in grija cui lasa minorul pe perioada plecarii sale la munca in strainatate. Mai mult, persoana respectiva ar fi trebuit sa aiba un venit minim garantat si sa obtina si un certificat psihologic. Cine nu ar fi respectat asta, ar fi fost amendat cu 15 mii de lei. Ba mai mult, initiatorii au propus ca asistentii sociali din primarii sa viziteze periodic copii ai caror parinti erau departe de tara.

O alta propunere, depusa tot in 2008 si nesolutionata pana astazi, venea din partea fostului ministru al Agriculturii de atunci, Valeriu Tabara. Din dorinta de a ajuta productia de legume si fructe autohtone, acesta a pus pe hartie o serie de facilitati pentru cei din domeniu. Spre exemplu, cine construia un depozit de legume-fructe, primea 25% din valoarea investitiei de la bugetul de stat. Iar daca depozitul respectiv era de cel putin 400 de tone, subventia crestea la 40%. De asemenea, 60% din factura la energia electrica urma sa fie suportata tot de stat. Insa aceste propuneri care ar fi ajutat agricultura romaneasca au ramas pe hartie, iar importurile au inflorit in cei 10 ani care au trecut.

O dezbatere pentru o gratiere colectiva a propus, inca din iunie 2008, fostul deputat Nati Meir. Intr-o forma asemanatoare celei propuse la inceputul anului de PSD-ALDE si care a provocat ample proteste, proiectul lui Nati Meir prevedea gratierea tuturor pedepselor de pana la cinci ani. Nu beneficiau de gratiere, insa, cei inchisi pentru fapte de coruptie, precum si pentru infractiuni savarsite cu violenta. Ideile lui Nati Meir au fost mult timp subiect tabu pentru parlamentari, iar acesta nu s-a mai putut bate ele dupa ce a ajuns el insusi dupa gratii, condamnat pentru inselaciune.

Citeste si: Legea PENSIILOR SPECIALE va fi schimbată prin Ordonanță de Urgență

Tot de aproape 10 ani am fi putut sarbatori, pe 15 mai, Ziua Familiei. Raluca Turcan depunea, in 2008, o propunere legislativa in acest sens, 15 mai urmand sa devina zi nelucratoare. Mai mult, printre facilitatile prinse in text era si accesul liber in muzeele din intreaga tara.

Tot in urma cu un deceniu, alesii si-ar fi dorit sa modifice codul silvic si sa pedepseasca mai aspru taierile ilegale sau sa transforme in camine studentesti unitatile dezafectate ale Ministerului Apararii. Acestor sute de legi uitate prin sertare la Parlament li se alatura si Statutul Minoritatilor Nationale, un proiect al celor de la UDMR care a fost obiect de negociere cu toate partidele alaturi de care maghiarii au guvernat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.