Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a VOTAT - Consiliul General al Capitalei a APROBAT desființatea a DOUĂ companii municipale

Agerpres
CGMB

Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de miercuri, două proiecte de hotărâre în baza cărora urmează să fie dizolvate şi lichidate companiile municipale Întreţinerea Arborilor, respectiv Parcuri şi Grădini.

Au fost aprobate şi alte două proiecte conform cărora Compania Parcuri nu va mai avea drept de exclusivitate în ce priveşte amenajarea şi întreţinerea parcurilor bucureştene, iar tarifele practicate de către aceasta vor fi reduse.

Cu 32 de voturi 'pentru', 13 'împotrivă' şi 4 abţineri, CGMB a aprobat dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Parcuri şi Grădini, urmând ca în cel mult 30 de zile, Consiliul de Administraţie al societăţii să desfăşoare o procedură de selecţie pentru lichidatori, iar ulterior Adunarea Generală a Acţionarilor să numească unul dintre lichidatorii propuşi de CA, scrie Agerpres.

Potrivit referatului de aprobare, compania are în competenţă îngrijirea a zece parcuri bucureştene, dar acestea "nu au fost întreţinute corect" dintr-o serie de motive, precum: lipsa unui program anual de lucrări, lipsa unor comenzi esenţiale, servicii de calitate slabă. Totodată, în anul 2020, societatea a înregistrat o pierdere de 3,9 milioane lei, iar la 30 iunie 2021 bilanţul indica o pierdere de 6,4 milioane lei.

"Costul cu personalul TESA al Companiei este de 4.342.092 lei/an. Aproape 1 milion de euro pierduţi anual doar cu cheltuielile salariale pentru personalul TESA de care de fapt nu va fi nevoie dacă ALPAB va prelua prestarea serviciului, deoarece ALPAB are deja personalul TESA care poate fi utilizat şi pentru prestarea acestui serviciu public. La aceasta se adaugă şi costul cu indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general de 710.220 lei/an (aproximativ 147.000 euro)", prevede documentul.

Se menţionează că pentru achitarea tarifelor prestate de companie ar fi necesare resurse financiare prea mari. Astfel, pentru operaţiunea de cosit, tariful este de 1 leu/mp, la o suprafaţă de 1.856.076 mp rezultând un cost de 18,5 milioane lei/an. Pentru udat, care are un tarif de 0,6 lei/mp, ar reieşi un cost de 37,4 milioane lei, dacă s-ar uda suprafeţele verzi o dată pe săptămână în perioada martie-octombrie.

Cea de-a doua hotărâre aprobată - cu 31 de voturi 'pentru', 14 'împotrivă' şi trei abţineri prevede dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA. Potrivit referatului de aprobare, în anul 2020 compania a înregistrat o pierdere de 1 milion de lei, iar pe 30 iunie 2021 bilanţul indica o pierdere de 3,1 milioane lei.

În baza celei de-a treia hotărâri, au fost modificate tarifele practicate de către Compania Parcuri şi Grădini. Potrivit raportului de specialitate este vorba despre o reducere globală de aproximativ 20%, în timp ce pentru activităţile de cosire manuală şi mecanică a gazonului, tarifele sunt diminuate cu 43%, respectiv cu 62%.

De asemenea, a fost aprobată o hotărâre conform căreia Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti S. A. nu va mai avea drept de exclusivitate în ce priveşte amenajarea şi întreţinerea parcurilor bucureştene, iar Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti va avea dreptul de a desfăşura activităţile prevăzute în contractul de delegare.

"În acest moment, ALPAB nu are suficient personal pentru a asigura întreţinerea parcurilor. Sunt 65-70 de oameni care se ocupă de sere în cadrul ALPAB. E o discuţie pe care trebuie să o avem. În opinia mea, e o activitate neproductivă aceasta de sere şi toţi oamenii aceştia trebuie să treacă la întreţinerea de parcuri, dar în esenţă trebuie să luăm o decizie dacă facem activitatea de întreţinere de parcuri cu angajaţi ALPAB şi atunci trebuie să modificăm schema de personal sau dacă mergem pe piaţă", a declarat primarul general, Nicuşor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.