Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sabotajul USR asupra securității naționale

pensii militare

Raportul Băncii Mondiale asupra reformei pensiilor din România face o clară separație între pensiile speciale și cele de serviciu. Astfel, pensiile militarilor nu sunt cuprinse în raportul prezent. Nu este o noutate, ci o linie fermă a instituției financiare internaționale, pe care a mai mers în trecut. La ultima opinie emisă pe subiect, Banca Mondială a atras ferm atenția că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt de serviciu și ele au un regim aparte.

Vezi și: Banca Mondială face lumină privind pensiile militarilor: România a propus două soluții bune, pe termen lung

În plus, în contextul războiului din Ucraina și a alertei de securitate la care trebuie să fie o țară vecină cu Ucraina atât pe uscat, cât și pe mare – este nevoie ca domeniul militar să fie ferit de schimbări bruște care ar genera o frenezie a pensionărilor din sistem. Singurul rezultat ar fi doar o scădere generalizată a personalului experimentat din armată. Pentru o țară cu o poziție strategică așa cum este România, securitatea este esențială în această perioadă. Iar scăderea gradului de pregătire al României ar avea ca efect scăderea securității pe Flancul Estic al NATO.

Așadar, implicațiile unei terapii de șoc aplicate pensiilor de serviciu ar avea efecte dezastruoase asupra siguranței naționale. Practic, un atentat la siguranța națională, după definiția de dicționar. Aici nu au înțeles liderii USR că discursul radical pentru mulțumirea (și păstrarea) propriului electorat face mai mult rău decât bine.

Vezi și: Banca Mondială propune impozitare parțială pentru pensiile speciale, altele decât ale primarilor, parlamentarilor sau militarilor

Includerea pensiilor de serviciu în categoria celor speciale este doar un artificiu menit să îngroașe cifrele pe care USR le prezintă în spațiul public. Iar opiniile USR diferă de cele ale Băncii Mondiale face o clară distincție între termenii de ”specială” și ”de serviciu”. Ideea unor reduceri de cheltuieli bugetare nu este rea în esență, iar instituțiile financiare internaționale sunt cunoscute pentru abordările pro-austeritate pe care le au chiar și pentru economiile care au creșteri fulminante. Dar faptul că pensiile de serviciu sunt lăsate deoparte de Banca Mondială – ar trebui să ridice la USR niște semne de întrebare.

Vezi și: Prima reacție de revoltă a militarilor după raportul Băncii Mondiale: Solda e mai mică decât salariul unei femei de serviciu

Însă, liderii USR au preferat propriile calcule în loc de cele ale unei instituții financiare cu o vastă experiență. Fostul ministru USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, a croit Planul Național de Redresare și Reziliență după interesele electorale ale USR, introducând și pensiile de serviciu în același registru cu cele speciale. Acum, cu bună știință sau din pur demagogism, USR lansează atacuri la adresa siguranței naționale. Într-un război impredictibil la graniță, este nevoie de întărirea securității, mai mult decât oricând. Subminarea sistemelor-cheie care garantează chiar apărarea țării în vremuri tulburi este un act de sabotaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.