Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariul minim crește de la 1 mai

bani si mancare

Nemulțumite de ofertele și argumentele Guvernului pe marginea salariului minim, pe care îl vor urcat de la 1 ianuarie la suma de 1.200 de lei, sindicatele din Cartel Alfa amenință cu ieșirea în stradă în luna ianuarie.

UPDATE: Conform unui comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) citat de Agerpres, numărul de beneficiari ai creșterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 în sectorul concurențial și 39.322 în sectorul bugetar.

UPDATE: Bogdan Hossu a declarat că revendicările salariaților au fost rezolvate.

„Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede de la 1 mai creșterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede și obiecția noastră legată de salariații din sectorul bugetar, și anume de a nu se introduce salariul de încadrare în judecată, ceea ce reprezenta o păcălire a lucrătorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de bază. Nu în ultimul rând, este angajamentul Guvernului, și sperăm să îl țină, ca până în aprilie să se creeze un mecanism legislativ care să stabilească salariul minim pe economie pe o formulă care să țină cont de criterii esențiale, economice și sociale, precum coșul minim, inflație, Cartea Socială Europeană, care spune că salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie să fie de cel puțin 50%”, a menționat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”, a declarat, luni 28 decembrie, la finalul discuțiilor din Consiliul Naţional Tripartit, că Guvernul a propus ca majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei să aibă loc abia de la 1 mai 2016. Motivarea Guvernului ar fi că este necesar un studiu de impact la nivel de județe și sectoare economice. Sindicatele nu văd logica acestui argument.

„Din acest punct de vedere, mişcarea sindicală a spus clar că nu este de acord pentru că nu există nicio justificare, pentru că decizia se ia acum, adică azi-mâine şi, practic, odată decizia luată, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim (...). Dar, de fapt, nu există nicio argumentaţie logică legată de existenţa acestui studiu, după ce decizia oricum pe salariul minim este luată”, a spus Hossu, citat de Mediafax.

Hossu a mai spus că sindicatele au propus alternativa ca mărirea să se facă după 1 mai, dar să existe o compensare pentru banii „pierduți” în primele trei luni ale anului. Dar, dacă nu se va rezolva problema până la 1 ianuarie, „probabil” că vor avea loc acțiuni de stradă amenință Hossu.

Decizia finală asupra salariului minim pe economie va fi anunţată în ultima şedinţă a Executivului, din 30 decembrie. Peste un milion de salariaţi sunt plătiţi, în acte, cu salariul minim pe economie. Aceştia câştigă, net, 780 de lei.

Citiți și: Negocieri cu Guvernul pe tema salariului minim

În acest context, fostul președinte Traian Băsescu consideră că România dă semne ale „deprecierii situaţiei macroeconomice” și propune, într-o postare pe Facebook, „suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută şi a acelora care introduc pensiile speciale şi salarii crescute în sectorul bugetar începând cu 01.01.2016.” „Situaţia ar putea fi reanalizată la mijlocul anului 2016, inclusiv problema creşterii salariului minim”, mai spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.