Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvat de ruși din închisoare, lordul armelor recită poezia oficială: 'Occidentul vrea să distrugă Rusia!'

Viktor Bout

Traficantul de armament rus Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite timp de 14 ani, eliberat joi în schimbul eliberării baschetbalistei americance Brittney Griner, acuză Occidentul de faptul că vrea ”să distrugă” şi ”să dezbine” Rusia, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP, informează News.ro.

”Occidentalii cred că nu ne-au terminat în 1990, când Uniunea Sovietică a început să se prăbuşească”, declară Bout - un fost ofiţer sovietic - publicaţiei pro-Kremlin RT.

”Iar faptul că am încercat să trăim, să nu fim guvernaţi de nimeni şi să nu depindem de nimeni, de a fi o veritabilă putere independentă (...) este, bineînţele, pentru ei, o noutate şocantă. Ei cred că pot din nou să ne distrugă şi să dezbine Rusia”, acuză el.

Vezi și: Serviciile secrete rusești au intervenit pentru eliberarea lordului armelor Viktor Bout: discuții la cel mai înalt nivel, confirmate de omul lui Vladimir Putin

Washingtonul a acceptat joi, în urma unor negocieri îndelungate, să-l predea Moscovei pe acest bărbat în vârstă de 55 de ani, arestat în 2008 într-o operaţiune americană în Thailanda, în schimbul eliberării baschetbalistei Brittney Griner, deţinuită în Rusia de câteva luni, într-un dosar legat de canabis.

Alte schimburi de deţinuţi între Moscova şi Washington sunt ”posibile”, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin

”Contactele continuă la nivelul serviciilor de informaţii, n-au încetat niciodată. Sunt posibile alte (schimburi de deţinuţi)? Da, totul este posibil”, a declarat el într-o conferinţă de presă, în marja unui summit regional la Bişkek, în Kîrgîzstan.

Viktor Bout - născut în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, potrivit unui raport ONU - a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine de la Moscova, după care a intrat în Forţele Aeriene.

El a profitat încă din 1991, la implozia URSS, potrivit acuzatorilor săi, de haosul post-sovietic pentru a obţine la preţ mic o cantitate de armament din baze militare livrate acestora, de la ofiţeri aflaţi în căutarea unor mijloace de a se îmbogăţi sau pur şi simplu de a subzista.

El a intrat în cultura populară americană în 2005, când a apărut filmul "Lord of War", inspirat din viaţa sa, în care Nicolas Cage joacă rolul unui traficant de armament vânat de către Interpol.

În interviul pe care l-a acordat RT, Viktor Bout a comentat această reputaţie forjată la Hollywood.

”Dacă ar fi venit să mă vadă şi dacă mi-ar fi pus întrebări, şi-ar fi imaginat, fără îndoială, o poveste mai interesantă. pentru mine, în prezent, Hollywoodul este pur şi simplu un organ de propagandă al Washingtonului”, a respins traficantul de armament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.