Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile impuse Rusiei afectează piața berii: Ce soluții au găsit berarii ruşi

bere draft

Restricţiile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au perturbat şi aprovizionarea berarilor locali cu hamei şi echipamente, forţându-i să caute alternative locale pe măsură ce încearcă să îşi păstreze întreaga gamă de sortimente, au declarat pentru Reuters trei producători de bere din Rusia, anunță Agerpres.

Perturbările apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, sancţiunile impuse Moscovei şi decizia unor firme occidentale de a înceta să mai facă livrări în Rusia, au redus accesul berarilor ruşi la hameiul din SUA şi Europa, însă pe măsură ce berarii străini ies de pe piaţă, unele firme ruseşti văd oportunităţi de extindere.

Sergei Baranov, directorul producătorului rus de bere Khmelyoff, spune că firma a utilizat hamei din Germania timp de 15 ani însă anul acesta a încercat hamei cultivat în Republica Ciuvaşă, o regiune amplasată la aproximativ 585 de kilometri est de Moscova. "În principiu, suntem mulţumiţi de calitate", a spus Baranov, adăugând că firma va face noi comenzi de hamei.

Directorul Khmelyoff a dezvăluit că din cauza problemelor legate de logistică şi plăţi, firma rusă nu poate să îşi plătească în mod direct partenerii din Germania, chiar dacă livrările de hamei nu au fost încă vizate de sancţiunile occidentale.

Rusia, ţară care importă marea majoritate a necesarului de hamei din ţări precum SUA, Germania şi Cehia, nu produce o gamă suficient de largă de hamei pentru a fabrica un sortiment mai sofisticat de bere, a precizat Vyacheslav Vetelev, fondatorul firmei LaBEERint Brewery. "Nu putem produce acelaşi sortimente de bere cu care consumatorii noştri sunt obişnuiţi deja, doar hamei din Ciuvaşia", a spus Vetelev, care anterior folosea hamei din SUA, Anglia, Germania, Noua Zeelandă şi Australia.

Vetelev a mai spus că Rusia trebuie să îşi dezvolte varietăţile de hamei pe care le produce. "Asta va dura mai mulţi ani, nu se va întâmpla peste noapte", a apreciat Vetelev.

În timp ce producătorii de bere artizanală au dificultăţi în a se adapta la noua situaţie, unii jucători mari văd oportunităţi pe măsură ce piaţa se restructurează, unul din aceştia fiind Afanasy, un mare berar rus cu sediul la Tver, 160 de kilometri nord-vest de Moscova. "Acum că rivalii noştri direcţi au plecat şi există mai mult spaţiu pe rafturile magazinelor pentru noi, consumatorii îşi îndreaptă deja atenţia spre produsele noastre", a declarat directorul general Vadim Deshyovkin.

Producătorii străini precum Carlsberg şi Heineken au încetat să îşi mai producă sortimentele de bere în Rusia în timp ce gigantul Anheuser-Busch InBev vrea să pună capăt unui joint venture pe care îl are în Rusia cu firma turcă Anadolu Efes.

Deshyovkin a recunoscut faptul că în prezent Afanasy se confruntă cu dificultăţi dar a adăugat că firma îşi pune la punct noi lanţuri de aprovizionare, caută noi parteneri şi fabrica sa de la Tver funcţionează aproape la capacitate maximă, producând aproape 10 milioane de decalitri de bere pe an.

Potrivit cifrelor furnizate de Institutul de statistică Rosstat, în perioada ianaurie-iunie 2022 în Rusia a fost produsă o cantitate de 410 milioane decalitri de bere, în creştere cu 2,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.