Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SANITAS acuză lipsa acută de personal şi inexistenţa unor măsuri coerente de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă

Sanitas

Membri Federaţiei SANITAS acuză lipsa acută de personal şi inexistenţa unor măsuri coerente de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. O sută de sindicalişti au pichetat sediul Guvernului, în ceea ce a fost denumit ”Mitingul epuizării”, întrucât sindicalişti se plâng de oboseală, după 8 luni de pandemie.

O sută de membri SANITAS au pichetat, marţi, sediul Guvernului, ”într-un efort comun de a atenţiona autorităţile că problemele sistemului de sănătate şi de asistenţă socială se agravează de la o zi la alta”.

”Membrii SANITAS acuză lipsa acută de personal şi inexistenţa unor măsuri coerente de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă a angajaţilor din cele două sisteme. Totodată, Federaţia SANITAS reclamă aprovizionarea discontinuă a unităţilor sanitare cu materiale şi echipamente de protecţie care, în multe situaţii sunt insuficiente sau de proastă calitate, precum şi organizarea deficitară a circuitelor şi activităţilor specifice în spitalele COVID/suport COVID, ceea ce duce, de mai bine de 8 luni, la creşterea numărului de infectări şi decese în rândul colegilor noştri. Observăm că toate demersurile de până acum întreprinse de Federaţia SANITAS atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor Publice, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Guvernului României, cât şi de către organizaţiile noastre judeţene, la nivelul autorităţilor locale şi la nivelul unităţilor în care au membri nu au adus îmbunătăţiri semnificative ale problemelor semnalate”, au transmis, marţi, sindicaliştii.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție

Potrivit acestora, echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete, ”dar nimic concret nu s-a întâmplat”.

”Constatăm că autorităţile nu sunt capabile să-şi ţină angajamentele făcute şi nu oferă decât promisiuni fără acoperire.  În consecinţă, cerem decidenţilor să-şi reevalueze priorităţile politice şi să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate şi ale celui de asistenţă socială, cu atât mai mult cu cât astăzi avem din nou 3 recorduri negre în lupta anti COVID-19. Sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială reprezintă linia întâi de luptă împotriva pandemiei şi, din păcate, personalul angajat a ajuns la o limită de epuizare şi nemulţumire de neacceptat”, au mai transmis sindicaliştii.

Federaţia SANITAS continuă să solicite:

1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.

2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.

3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

4. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial

5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

”Până la relansarea dialogului social real, vom continuă programul săptămânal de pichetări, pentru a arăta autorităţilor că nu ne vom opri din susţinerea revendicărilor membrilor noştri. În condiţiile în care soluţiile vor întârzia să apară, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noştri”, au mai transmis sindicaliştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.