Şapte icoane pe sticlă din cele 29 care au fost donate Secţiei Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Judeţean Mureş de către o familie stabilită în SUA vor fi studiate şi restaurate în cadrul unui workshop de specialitate, care se derulează la Târgu Mureş, începând de luni.
"În perioada 23-29 mai 2022, Laboratorul de conservare restaurare şi Secţia Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Judeţean Mureş vor iniţia acţiunea culturală intitulată 'Workshop de restaurare icoane pe sticlă'. Alături de organizatorii mureşeni, vor participa invitaţi de la muzee şi instituţii de profil din ţară: Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Istorie Patrimoniu şi Teologie Protestantă din Sibiu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană Panait Istrati din Brăila. Acestora li se vor alătura şi restauratori independenţi sau voluntari, de la firme de profil (...) Lucrările workshopului se vor axa pe cercetarea şi restaurarea unui set de şapte icoane pe sticlă în vederea valorificării ulterioare prin expunere", a precizat, luni, Muzeul Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.ro.
Dorel Marc, cercetător ştiinţific la Secţia Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, a precizat, pentru AGERPRES, că cele 29 de icoane pe sticlă au fost realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX şi au fost donate muzeului mureşean de către membrii familiei Helen şi Matei Corvin.