Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărăcia, marginalizarea ţăranilor şi lipsa oportunităţilor de dezvoltare în mediul rural sunt principalele probleme, apreciază Ramona Duminicioiu (Eco Ruralis)

europarl.europa.eu
erbicid glifosat cultura

Sărăcia, marginalizarea micilor producători, lipsa recunoaşterii rolului şi a importanţei ţăranilor în sistemul alimentar sunt principalele probleme cu care se confruntă "cei mai mici" din sectorul agricol, susţine Ramona Duminicioiu, membră a Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis.

"În primul rând trebuie să vorbim despre sărăcie şi despre o marginalizare a micilor producători şi a ţăranilor, a celor care practică o agricultură agro-ecologică, o agricultură de subzistenţă, dar care sprijină şi economia locală. O marginalizare sistemică, sistematică, din care noi am identificat ca fiind super-problematică, lipsa recunoaşterii rolului nostru şi a importanţei pe care o avem în sistemul alimentar. O mare problemă este că avem politici publice care sunt deconectate de problemele şi nevoile noastre, deconectate de realitatea noastră, care nu sunt adaptate pentru producţia la scară mică, ci pentru alte modele, în mod special producţia industrială", a precizat marţi Ramona Duminicioiu, la webinarul "Raportarea României la strategiile UE în agricultură", scrie agerpres.ro.

Citește și: Claudiu Năsui, declaraţie dură la Florin Roman: ‘Care e şmecheria? Dacă declari că nu ai domiciliu în Bucureşti, primeşti diurne suplimentare’

O altă problemă semnalată de reprezentanta Eco Ruralis este lipsa oportunităţilor de dezvoltare în mediul rural, fiind un lucru de care suferă, în mod special tinerii din aceste zone, care aleg astfel calea migraţiei pentru a găsi o şansă de supravieţuire în altă parte.

"De asemenea, trebuie să vorbim despre faptul că suntem invizibili, noi nu suntem reflectaţi în datele statistice în mod real, în mod comprehensiv, sunt prea puţine analize oficiale care să aprofundeze problemele şi nevoile noastre ca ţărani şi ca mici producători. Noi ne bucurăm de orice ocazie de dialog, însă trebuie, din păcate, să recunoaştem că nu există rezultate concrete ale dialogului întreprins cu factorii de decizie atât la nivel naţional cât şi european. Deci considerăm că avem mult de lucru pentru îmbunătăţirea dialogului", a adăugat ea.

Printre obiectivele pe care reprezentaţii Eco Ruralis consideră că ar trebui îndeplinite în noua Politica Agricolă Comună (PAC) se află spijinirea unui model de producţie şi de distribuţie care să asigure un venit just şi ţăranilor, micilor producători şi muncitorilor agricoli.

Citește și: Informații din ședința Orban-Vela-Tătaru-Arafat: Zonele unde masca de protecție ar putea fi obligatorie și pe stradă

"Noi credem că această PAC nu trebuie să sprijine doar o clasă de mijloc, ci şi clasa mai săracă, pe cei mici. Clasa de mijloc în agricultura din România este în formare şi pentru a se dezvolta cu adevărat trebuie susţinută în primul rând baza agriculturii, oamenii, majoritatea care lucrează în mediul rural cei mici. Credem că trebuie asigurate condiţii de muncă decente pentru oamenii care lucrează în sistemul alimentar şi cel agricol. Există nenumărate exemple de oameni abuzaţi, de muncitori abuzaţi, în mod special cei care lucrează în sistem sezonier. Am fost martori cu toţii la problemele muncitorilor emigraţi în străinatate, o problemă istorică, care a fost doar agravată de contextul crizei Covid. Deci asigurarea condiţiilor de muncă este absolut fundamentală", a mai spus Ramona Duminicioiu.

Potrivit sursei citate, PAC trebuie să faciliteze şi să protejeze dreptul şi accesul la pământ, în mod special pentru cei tineri, cei care practică agricultura agro-ecologică. "Ei trebuie să fie cei mai importanţi parteneri în creionarea strategiilor de mediu, pentru că suntem custozi ai resurselor naturale. Este foarte important ca accesul nostru la pământ să nu fie îngrădit", a menţionat reprezentantul asociaţiei ţăranilor.

În ceea ce priveşte piaţa, Eco Ruralis susţine intervenţia pe piaţă pentru echilibrarea problemelor care apar, a speculei şi concurenţei neloiale în mod special.

"Credem că este nevoie de intervenţii de piaţă care să echilibreze problemele care apar, specula în mod special şi concurenţa neloială de care sunt afectaţi în cea mai mare măsură micii producători. Ei sunt foarte vulnerabili pe piaţă şi nu au un sprijin din partea statului. Este foarte importantă încurajarea lanţurilor alimentarea scurte, trebuie întărite pieţele locale şi regionale, agricultura nu trebuie să fie doar orientată numai către export. Considerăm că aceste pieţe locale sunt un serviciu de utilitate publică, pentru că asigură o hrană diversă şi sănătoasă", a adăugat aceasta.

Nu în ultimul rând, pe zona de climă, este necesară sprijinirea unui model agricol, carte conservă solul sănătos şi biodiversitatea acestuia. "Este important să oprim această dependenţă de inputuri sintetice care distrug mediul. De asemenea reducerea drastică a pesticidelor şi tuturor produselor chimice de sinteză. Considerăm că încă se folosesc foarte multe, prea multe chimicale pentru sănătatea noastră, a tuturor", a mai arătat Ramona Duminicioiu, membră a Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis.

Asociaţia Eco Ruralis îi reprezintă pe producătorii mici care au fost excluşi în mare parte din programele de sprijin ale PAC dar şi de alte politici de sprijin creionate la nivel naţional.

Asociaţia Eco Ruralis a fost înfiinţată în anul 2009 de ţărani din diferite zone regiuni ale României, oameni care trăiesc şi muncesc în mediul rural, iar în prezent numără peste 14.000 de membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.