Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătoare în Ucraina: Separatiștii proruși celebrează cea de-a doua aniversare a 'independeței' lor

ucraina

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au sărbătorit miercuri doi ani de existenţă a republicii populare autoproclamate Doneţk (DNR), în cadrul unei ample parade în centrul oraşului, informează AFP. 

Peste 10.000 de persoane au defilat pentru a celebra organizarea, la 11 mai 2014, a unui referendum privind independenţa, de către separatiştii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. 

Scrutinul, organizat pe repede înainte şi al cărui rezultat a fost favorabil separatiştilor, a fost denunţat imediat de Kiev şi Occident, fiind considerat nul şi neavenit. 

Numeroşi participanţi agitau miercuri drapele ruseşti şi ale DNR, iar unii purtau tricouri cu efigia preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi a 'preşedintelui' DNR, Aleksandr Zaharcenko. 

'Sunt doi ani de la organizarea referendumului, însă eu aştept şi clipa când ne vom alipi Rusiei, cum a făcut Crimeea, pentru că suntem unul şi acelaşi popor. Iar Uniunea Sovietică trebuie reinstaurată', a declarat Serghei, un şofer de 32 de ani, pentru corespondentul AFP. 

Cu toate acestea, unii au afirmat pentru France Presse că au fost obligaţi să participe la festivităţi. 

Ucraina este, de doi ani de zile, scena unui război între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, conflict în care au murit aproape 9.300 de oameni. 

Acest conflict a izbucnit la o lună după anexarea, în martie 2014, de către Federaţia Rusă, a peninsulei ucrainene Crimeea, după trei săptămâni de ocupaţie a acesteia de către trupele ruseşti, urmată de un referendum controversat care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. 

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine pe separatişti, acuzaţie dezminţită de Moscova. 

În pofida instaurării mai multor armistiţii, confruntări sângeroase au în mod regulat loc de-a lungul liniei frontului, informează agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.