Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbători religioase - 28 decembrie

religie

Ortodoxe

Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia

Greco-catolice
Sâmbăta după Naşterea Domnului. Sf. 20.000 m. arşi de vii în Nicomidia

Romano-catolice
SS. Prunci Nevinovaţi, m.


Sfinţii 20 000 de Mucenici din Nicomidia, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 28 decembrie, au suferit martiriul în timpul împăratului Diocleţian (284-305), în ziua de Crăciun, în cetatea Nicomidia.

Diocleţian, în 286, l-a ridicat la rangul de august, asociindu-l ca egal al său la conducerea imperiului, pe cezarul Maximian, care a început o cruntă persecuţie împotriva creştinilor. În urma câştigării unei campanii militare, Maximian a dispus să fie aduse jertfe în templele romane, în cinstea zeilor care - credea el - îl ajutaseră în luptă. Au început atunci să fie vânaţi creştinii pentru a fi aduşi în faţa autorităţilor, care îi obligau să se închine zeilor.

Au fost ameninţaţi atunci oamenii în biserică că vor fi arşi de vii dacă nu vor să jertfească zeilor care fuseseră aduşi anume în faţa uşilor bisericii.

Citește și: Actorul Denzel Washington împlinește 65 de ani

În Nicomidia, pentru creştini în ziua aceea era praznic mare, mulţi fiind adunaţi la biserică pentru Sfânta Liturghie. Pentru că nu au vrut să dea ascultarea celor care în numele împăratului cereau să-şi lepede credinţa lor, biserica a fost înconjurată de soldaţi şi incendiată. "Astfel, ceata cea minunată a sfinţilor mucenici a trecut de la Biserica ce se luptă, la Biserica ce prăznuieşte, ca să facă praznicul nesfârşitei bucurii. Trecând cinci zile, iar focul încă arzând şi fumul ieşind, nu era nici un fel de miros rău din trupurile cele arse, ci şi fumul era neobişnuit, căci era cu bun miros şi risipea prin văzduh o bună mireasmă, care ieşea de la locul cel ars şi se arăta o rază în chipul aurului, ca şi cum se arăta soarele la răsărit" (Vieţile Sfinţilor).

Au murit arşi toţi cei care se aflau înăuntru, pe lângă aceştia au fost ucişi şi cei care mărturiseau public, pe străzile oraşului, că sunt creştini. Au pierit în acea cumplită zi douăzeci de mii de creştini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.