DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 1 iunie

Agerpres
sarbatori ioska

Ortodoxe

Sf. Iustin Martirul şi Filosoful şi cei împreună cu el

Greco-catolice
Sf. m. Iustin Filosoful şi cei împreună cu el

Romano-catolice
Sf. Fc. Maria, Maica Bisericii; Sf. Iustin, filozof m.

Sfântul Iustin Martirul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 1 iunie.

S-a născut în Flavia Neapolis (Sichem), Palestina, într-o familie aristocratică şi a primit o bună educaţie. A trăit în vremea împăraţilor romani Antonin cel Pios (138-161) şi Marcus Aurelius (161-180).

Sfântul Iustin a căutat să cunoască adevărul prin filosofie şi a descoperit, pe rând, filosofia stoică, cea peripatetică, pitagoreică, apoi platonismul.

Prin niciuna din acestea nu a ajuns însă la cunoştinţa lui Dumnezeu, Adevărul pe care îl căuta Sfântul Iustin, potrivit a ceea ce însuşi Mântuitorul spune despre El: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" (Ioan, 14, 6).

Într-o plimbare pe care o făcea la malul mării, a întâlnit un bărbat necunoscut, cărunt şi plăcut la înfăţişare, pe care l-a privit îndelung. Au intrat în dialog şi acesta i-a dovedit zădărnicia fiecărui sistem filosofic.

Întrebat fiind de Sfântul Iustin ce fel de dascăl poate să afle cineva ca să-l povăţuiască spre adevăr, dacă în Platon şi în ceilalţi filosofi nu este adevărul, bătrânul înţelept i-a vorbit despre sfinţii proroci şi despre Mântuitorul Hristos.

Sfinţii proroci au cunoscut adevărul de la început şi l-au spus oamenilor. Şi spunând adevărul, nu s-au ruşinat de nimeni, nici nu s-au temut, nici nu s-au biruit de slava deşartă; ci l-au spus drept, curat şi fără de frică, i-a făcut cunoscut Sfântului Iustin necunoscutul pe care îl întâlnise întâmplător.

Dar, mai înainte de toate, Sfântul Iustin a fost sfătuit să se roage cu dinadinsul adevăratului Dumnezeu, ca să-i fie deschisă uşa luminii, de vreme ce nu poate cineva să ştie şi să înţeleagă pe cele ce sunt ale lui Dumnezeu, decât numai cel căruia însuşi Dumnezeu va voi să-i descopere.

După această întâlnire, mărturisea Sfântul Iustin într-o scriere ("Dialog cu iudeul Tryfon"), i s-a aprins deodată un foc în suflet şi a fost cuprins de o mare dragoste de proroci, ca şi de bărbaţii aceia care au fost prietenii lui Hristos (Sfinţii Apostoli). Şi, gândindu-se la cuvintele bătrânului, găsea că aceasta este singura filosofie sigură şi aducătoare de folos. Convertirea a fost atunci încheiată.

Aşa a ajuns să studieze cu asiduitate Scriptura Veche (Vechiul Testament) şi scrierile Sfinţilor Apostoli.

A fost unul dintre apărătorii cei mai devotaţi ai credinţei creştine, trimiţând două apologii, una împăratului şi cealaltă senatului roman.

După convertire a plecat la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon şi apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima şcoală filosofică în care se va preda credinţa creştină, în condiţiile în care creştinii sufereau persecuţii extrem de dure.

A fost chemat înaintea autorităţilor pentru vini închipuite, plăsmuite de cel care se arăta a fi şi el cărturar, un filosof cinic pe nume Crescens, cunoscut la Roma. Acesta îl ura cumplit pe Sfântul Iustin, pentru faptul că în toate disputele pe care le aveau era învins şi umilit.

Când a fost întrebat dacă renunţă la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns: "Niciun om în toate minţile nu abandonează Adevărul pentru eroare".

În anul 165, după denunţul lui Crescens, Sfântul Iustin primeşte moartea martirică prin tăierea capului, în ziua de 1 iunie. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; https://www.crestinortodox.ro)

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.