Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 10 decembrie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 10 decembrie

Ortodoxe
Sf. Mc. Mina, Ermoghen şi Evgraf

Greco-catolice
Sf. m. Mina, Ermoghen şi Eugraf. Fer. Anton Durcovici

Romano-catolice
Fer. Anton Durcovici, ep. m.; Sf. Fc. Maria de la Loreto; Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.


Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 10 decembrie.

Aceşti trei Sfinţi Mucenici au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuţiilor împotriva creştinilor.

Sfântul Mina era din Atena, un erudit şi orator, care îşi păstra ascunsă credinţa în Hristos.

În urma unor tulburări care au izbucnit în oraşul egiptean Alexandria pe fondul creşterii numărului celor care îmbrăţişau religia creştină, împăratul a decis să trimită acolo un om de încredere al său, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraş dintre creştini şi cei de alte credinţe, fără niciun efort. A împăcat amândouă părţile, poruncind ca fără de restricţii să-şi ţină fiecare credinţa sa.

S-a gândit atunci Sfântul Mina că fiind atât de cunoscut în acea lume nesigură, pentru a le da încredere oamenilor să se apropie de Hristos este momentul să mărturisească credinţa creştină: "a gândit să-şi mărturisească credinţa sa în Hristos, pe care o ascundea şi s-o aducă întru arătare tuturor, ca să se facă şi altora chip de dreaptă credinţă şi pricinuitor de mântuire, adică să iasă la nevoinţa mucenicească" (Vieţile Sfinţilor).

A primit atunci puterea de a vindeca neputinţele oamenilor, prin chemarea numelui lui Hristos şi prin semnul Sfintei Cruci.

Desigur că acest fapt s-a aflat, iar Maximian a trimis un alt demnitar, Ermoghen, cu misiunea de a-l convinge pe Sfântul Mucenic Mina să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă.

Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăţie a reuşit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat şi el.

Sfântul Mucenic Mina şi Sfântul Mucenic Ermoghen au fost ucişi împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care L-a mărturisit şi el cu îndrăzneală pe Hristos. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.