Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 15 aprilie

Basilica.ro / Mircea Florescu
calendar ortodox

Pogorârea la iad și Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim sunt sărbătorile prăznuite la data de 15 aprilie în Calendarul ortodox. Pogorârea la iad este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 15 aprilie.

În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim punerea în mormânt a Mântuitorului și pogorârea acestuia la iad. Sfântu Apostol Petru ne explică cum în răstimpul dintre moarte și înviere când trupul lui Hristos zăcea în mormânt, Hristos a coborât cu sufletul lui dumnezeiesc printre morți care se aflau în stăpânirea celui rău încă de la căderea lui Adam și le-a propovăduit și lor cuvântul Evangheliei. Astfel, Hristos a coborât până la baza creației dar nu ca osândit, ci ca Dumnezeu.

Această umilire, moartea pe care Dumnezeu nemuritor o acceptă de bunăvoie, se datorează dragostei pe care o are pentru om, căci Dumnezeu primește să coboare și să aducă lumina acolo unde domnea spaima și întunericul. Fiul lui Dumnezeu, născut mai înainte de veci și nemuritor, parcurge pentru ca mântuirea noastră să fie posibilă, tot ciclul existenței umane aflate până atunci sub blestemul păcatului, adică al morții și se solidarizează asfel cu natura umană în naștere, viață, moarte și viața de după moarte. Dar pentru că moartea era asociată cu păcatul iar el era fără de păcat, nici mormântul nu putea păstra sfântul trup și nici iadul sfântul său suflet. Astfel, El desființează această formă de existență, sfărâmă puterea vrăjmașului, învinge moartea și dă naștere unei noi forme de veșnicie  aceea a împărăției cerurilor.

Liberul arbitru este valabil și aici. Hristos propovăduiește iar cei care primesc cuvântul său primesc și viața de apoi. Dragostea sa este mai puternică decât ura și deznădejdea locașului morții, dar nu mântuiește pe nimeni în mod automat ci așteaptă răspuns la chemarea sa. Hristos propovăduiește morților și așteaptă răspuns de la ei la propovăduirea lui ca răspuns la dragostea sa jertfelnică. Coborând în mormânt Iisus își amintește de toți cei care au dus o viață dreaptă dar și de cei care l-au profețit fără să-l cunoască. Firește că nu toți morții au răspuns chemării lui, mulți nu au ascultat glasul Lui sau nu au putut să-l înțeleagă datorită învârtoșării inimilor lor. Prin coborârea la Iad Domnul a săvârșit cea mai de seamă biruință a sa, a desființat rânduiala în vigoare de la căderea lui Adam în păcat când prin moarte omul rămânea veșnic despărțit de Dumnezeu și a adus o lege nouă schimbând rostul morții din pedeapsă pentru păcat în cale de unire cu Cel de Sus.

Calendar ortodox 2023, 15 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Aristarh Pud și Trofim

Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop în Apamia Siriei și a fost întemnițat împreună cu Gaius de mulțimea furioasă care se ridicase împotriva lui Pavel, întrucât îi era tovarăș apropiat în propovăduirea Evangheliei lui Hristos încât acesta din urmă îl numește “împreună lucrător”. Este pomenit în Faptele Apostolilor și în epistolele Sfântului Apostol Pavel către Coloseni și către Filimon.

Sfântul apostol Pud a fost cetățean înstărit și făcea parte din aristocrația Romei. El era dreptcredincios și i-a găzduit la el acasă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel iar mai apoi a adăpostit întruniri ale credincioșilor. Pe urmă a transformat casa în biserică care s-a numit “păstorească”. Se zice că în casa lui Pud ar fi lucrat cele sfinte chiar sfântul Petru. Este pomenit de către Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Timotei.

Sfântul Trofim a fost și el alături de Sfântul Apostol Pavel în lucrarea. Din Epistola către Timotei aflăm că pe când propovăduiau în Milet Sfântul Trofim a căzut bolnav și nu s-a mai putut deplasa.  Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim au urmat prigonirile pe care le-a îndurat Sfântul Apostol Pavel inclusiv moartea, ei fiind decapitați în timpul prigoanei lui Nero, așa cum a fost și Pavel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.