DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 17 iunie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 17 iunie

Ortodoxe
Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie şi Felix

Greco-catolice
Sf. m. Manuel, Sabel şi Ismael

Romano-catolice
Ss. Nicandru şi Marcian, m.


Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 17 iunie.

Aceşti trei sfinţi mucenici au fost fraţi, patria lor fiind Persia; părinţii lor nu erau de o credinţă, căci tatăl lor era adept al religiei şi filosofiei persane, iar mama lor era de credinţă creştină.

Manuil, Savel şi Ismail făceau parte din armata persană şi au fost trimişi de regele Persiei la Constantinopol, în timpul împăratului roman Iulian Apostatul (361-363), pentru a duce un mesaj de pace.

Sfinţii mucenici au ajuns în timpul unei sărbători dată în cinstea zeilor romani, la care împăratul i-a invitat să participe. Soldaţii au mărturisit că sunt creştini, mâniindu-se împăratul Iulian a poruncit să fie aruncaţi în temniţă. A doua zi fiind scoşi la judecată, ostaşii nu şi-au lepădat credinţa şi au fost supuşi la chinuri. Pentru că şi-au păstrat credinţa în Hristos au fost ucişi prin tăierea capului.

Înainte însă să fie ucişi, cei trei soli au încercat să facă cunoscut împăratului, care avea mintea tulburată de mânie, rolul şi însemnătatea unei solii de pace, spunând că ei au fost trimişi de împăratul lor pentru aşezămintele de pace, iar nu pentru zei, căci pe fiecare, aşa cum Dumnezeu voieşte şi precum voieşte, Îl cinsteşte.

Nu se ridică pentru aceasta războaie între împăraţi, au spus Sfinţii Mucenici, ci pentru cetăţi şi pentru ţări şi pentru hotarele lor se fac certurile, vrajbele şi războaiele.

"Iar tu, lăsând pe acelea care sunt ale împăcării, pentru care suntem trimişi la tine, începi altele pentru care nu suntem trimişi; pentru că nu vorbeşti cu noi despre întregimea stăpânirii tale, nici pentru petrecerea cea paşnică a împărăţiei noastre cea de un hotar cu voi, ci întrebi despre zei şi despre credinţă. Dacă tu ai voit aceasta, apoi să ştii că noi, deşi suntem perşi cu neamul, însă cu credinţa suntem crescuţi de maica noastră creştini, în dreapta credinţă, şi întăriţi de duhovnicescul nostru părinte în credinţa cea adevărată".

Iulian Apostatul a avut o domnie scurtă, a murit în timpul unei campanii militare împotriva perşilor, în timpul bătăliei de la Ctesiphon (Persia), în 363. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.