Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 18 iulie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 18 iulie

Ortodoxe
Sf. Mc. Emilian de la Durostor; Sf. Cuv. Pamvo

Greco-catolice
Sf. m. Emilian din Durostorum

Romano-catolice
Ss. Frederic, ep.; Emilian din Durostorum, m.


Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 iulie.

Sfântul Emilian a suferit moarte martirică în timpul persecuţiei împotriva creştinilor dezlănţuită de împăratul roman Iulian (361-363), supranumit "Apostatul".

Nepot pe linie paternă al Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Iulian a încercat să readucă Imperiul Roman de la creştinism la păgânism, de unde şi denumirea de "Apostatul". A domnit puţin timp, pierzându-şi viaţa în timpul bătăliei de la Ctesiphon (Persia), în iunie 363.

După ce a preluat conducerea imperiului, acesta a încercat restaurarea credinţelor şi a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creştinismului. Astfel, la conducerea armatei şi a marilor unităţi administrative au fost instalaţi funcţionari păgâni, care aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele şi să le redea cultului.

În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor, iar guvernatorul, bucuros că locuitorii cetăţii îl asiguraseră că zei sunt cinstiţi la ei în toate zilele, a poruncit să fie chemaţi la masă toţi mai-marii aşezării.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al acelei cetăţii, a intrat în templu şi, luând un ciocan de fier, a răsturnat cu mâinile sale toţi idolii, sfărâmându-i în bucăţi. Apoi a răsturnat altarul lor, jertfele care erau înaintea lor le-a aruncat, a spart sfeşnicele şi a vărsat toate vasele.

S-a denunţat singur şi a fost supus la chinuri pentru mărturisirea credinţei în Hristos. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar în cele din urmă a fost aruncat în foc. Astfel a pătimit ca martir pentru Hristos, în ziua de 18 iulie. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.