Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 26 iulie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 26 iulie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma; Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel
Duminica a 7-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 7 dR. Sf. m. Ermolau, Ermip şi Ermocrat; Sf. m. Paraschiva

Romano-catolice
Duminica a 17-a de peste an
Ss. Ioachim şi Ana; Bartolomea Capitano, călug.


Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae, pomenit în calendarul creştin ortodox în 26 iulie, făcea parte din clerul bisericii Nicomidiei.

În ajunul Crăciunului anului 304, biserica din Nicomidia a fost incendiată de prigonitori, în timpul slujbei, iar creştinii găsiţi în cetate au fost ucişi - atunci au suferit martiriu 20.000 de oameni, sfinţi mucenici pomeniţi la 28 decembrie.

Preotul Ermolae a scăpat cu viaţă din această încercare şi a continuat să predice Evanghelia, până când a fost prins de autorităţi şi omorât.

Este preotul care l-a adus la credinţă şi l-a botezat pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfântul Ioanichie a intrat din tinereţe în obştea monahală a schitului Cetăţuia-Negru-Vodă şi s-a retras ca pustnic într-un loc numit Valea Chiliilor. Timp de 30 de ani, la începutul secolului al XVII-lea, s-a nevoit într-o peşteră săpată într-un perete abrupt al muntelui.

Se spune că uneori ucenicul său îi aducea la peşteră pâine şi apă, pe care le cobora până la gura peşterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul schitului îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine.

Pentru multa sa nevoinţă şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-şi cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, "Ioanichie Schimonah, 1638".

Moaştele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când egumenul schitului Cetăţuia, ieromonahul Pimen, s-a coborât cu o frânghie în peşteră şi a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene şi bine mirositoare ale sihastrului din Valea Chiliilor.

Din 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia. În 20 ianuarie 2013, sfintele moaşte au fost mutate la Mănăstirea "Negru Vodă" din Câmpulung Muscel.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeş), cu ziua de prăznuire la 26 iulie. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; "Monahismul ortodox românesc", vol. II, 2016)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.