Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 7 iunie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 7 iunie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Teodot, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Zenaida

Greco-catolice
Sf. ep. m. Teodot al Ancirei

Romano-catolice
Sf. Robert, abate


Sfântul Mucenic Teodot al Ancirei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 iunie, este menţionat în Sinaxar de două ori, în 18 mai, zi în care au pătimit cele şapte fecioare ale căror sfinte moaşte le-a îngropat, fiind prins atunci de autorităţi. A doua oară este sărbătorit în 7 iunie, zi în care i s-a tăiat capul, după ce a fost chinuit pentru Hristos.

Sfântul Teodot era din cetatea Ancira, ţinutul Galatiei, şi a trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305).

A dus o viaţă de mirean, a fost căsătorit şi avea o cârciumă cu care îşi câştiga cele necesare vieţii. Sub acest chip de negustor, lucra apostoleşte în taină ca un episcop, pentru că vremurile erau foarte grele pentru creştini, care erau urmăriţi, prinşi şi torturaţi, iar averile le erau jefuite şi înstrăinate.

"Nu este cu putinţă a spune primejdiile acelea, care au fost asupra Bisericii în vremea aceea. Preoţii de la bisericile Domnului fugeau, lăsând uşile deschise şi nu se afla loc unde să se ascundă cei ce fugeau de primejdie. Şi, jefuindu-li-se averile, foametea se simţea mult mai grea, decât în toate muncile de până aici". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Teodot, creştin iubitor de Hristos şi de aproapele său, îi ajuta pe cei prigoniţi pentru credinţă, care îşi pierduseră casele şi averile şi pribegeau prin locuri pustii, asigurându-le cele necesare vieţii.

Pe lângă aceasta, Sfântul Teodot mergea prin locurile unde fuseseră chinuiţi martiri şi, luându-le trupurile, le îngropa. Îi răscumpăra pe cei ce erau în temniţă care nu sufereau tortura, sau îi încuraja pe cei ce păreau să cedeze în faţa cruzimii torţionarilor.

A fost prins la rândul său, supus unui interogatoriu şi torturat. A fost condamnat la moarte şi a fost executat prin tăierea capului. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.