DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 9 august

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 9 august

Ortodoxe
Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. care au pătimit pentru icoana lui Hristos

Greco-catolice
Sf. ap. Matia; Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei

Romano-catolice
Sf. Tereza Benedicta a Crucii
(Edith Stein), fc. m., patroană a Europei

Sfântul Apostol Matia este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 august.

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, în seminţia lui Iuda. Este unul dintre cei 70 de ucenici ai Domnului şi după Înălţarea la cer a Lui Iisus Hristos, a fost ales prin tragere la sorţi, în rândul celor doisprezece Sfinţi Apostoli, care au fost martori ai vieţii Mântuitorului, în locul lui Iuda Iscarioteanul.

Alegerea Sfântului Matia în rândul celor doisprezece apostoli este relatată de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Sfinţilor Apostolilor: "Şi au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis şi Iustus, şi pe Matia. Şi, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoşti inimile tuturor, arată pe care dintre aceştia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri şi al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Şi au tras la sorţi; şi sorţul a căzut pe Matia; Şi el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli (Fapte 1; 23-26)."

Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia şi Etiopia.

A fost prins în Galileea de către cei care erau împotriva lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi dus la Ierusalim, în faţa arhiereului Anan. A fost atunci acuzat că nu respectă Legea lui Moise, pe patriarhi şi pe proroci şi propovăduieşte un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul.

Arhiereul l-a întrebat dacă i se va da timp să se gândească, se va pocăi. La care Matia a răspuns: "Să nu-mi fie mie să mă depărtez de adevărul pe care l-am aflat o data. Pe Iisus Nazarineanul cel lepădat de voi şi dat la moarte, Îl cred cu inima şi-L mărturisesc cu gura, că este adevărat Fiul lui Dumnezeu, de asemenea cu Tatăl, de o fire cu Acela şi mai înainte de veci; şi zic că sunt rob al lui Hristos!"

Pentru că nu a vrut să-şi lepede credinţa în Hristos, aşa cum a fost sfătuit, iar în apărarea sa a folosit chiar textele din Legea Veche care mărturiseau întruparea Fiului lui Dumnezeu, Sfântul Apostol Matia a fost condamnat la moarte prin lapidare (ucidere cu pietre).

În drum spre locul în care cei condamnaţi erau ucişi cu pietre, Sfântul Apostol Matia a spus însoţitorilor săi: "Făţarnicilor, bine a prorocit David despre voi: Vâna-vor asupra sufletului dreptului şi sânge nevinovat vor osândi. Şi Iezechiel zice: Omorâţi sufletele cărora nu li se cădea să moară". (Vieţile Sfinţilor)

Ajunşi la locul uciderii, doi martori, după rânduiala Legii, şi-au pus mâinile pe capul său şi au mărturisit că a hulit pe Dumnezeu, pe Moise şi Legea. Şi aceia au aruncat primii asupra lui cu pietre. Dar pentru a nu fi acuzaţi de romani pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Apostol Matia, cu o secure, pedeapsă pe care romanii o aplicau celor care se ridicau împotriva Cezarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.