Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sare şi Nescafe, adăugate în eşantioanele de urină pentru a falsifica rezultatele testelor în R

doping

Raportul McLaren privind sistemul de dopaj instituţionalizat din Rusia, a dezvăluit o metodă artizanală, bazată pe sare şi Nescafe, pentru a falsifica rezultatele controalelor antidoping efectuate înaintea JO de la Londra din 2012. Această manipulare originală vizează eşantioanele prelevate înainte de JO 2012 care au fost conservate în vederea unei eventuale reanalizări, de laboratorul de la Moscova, pe atunci condus de dr. Grigori Rodcenkov.

Pe 27 septembrie 2012, după Jocurile Olimpice, Rodcenkov a primit ordin de la Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) să trimită un anumit număr de eşantioane la laboratorul de la Lausanne (Elveţia). ''Asta l-a îngrijorat pe dl. Rodcenkov, deoarece el ştia că erau falsificate şi că s-ar fi descoperit că sunt pozitive'' arată raportul McLaren, în timp ce laboratorul specificase că ele sunt negative în sistemul informatic ADAMS al Agenţiei mondiale antidoping. ''Dr. Rodcenkov ştia că 10 din aceste eşantioane erau falsificate, însă când laboratorul (din Moscova) a vrut să le înlocuiască (cu urină curată) ei şi-au dat seama că nu dispun de urină curată decât pentru 8 din aceşti sportivi'', afirmă McLaren în raportul său, conform Agerpres.

''Dr. Rodcenkov a înlocuit eşantioanele de urină pentru opt atleţi. Apoi, el a modificat eşantioanele diluându-le cu apă, adăugând sare, zaţ sau granule de Nescafe, atât cât era necesar pentru a avea concentraţia şi aparenţa eşantionului B'', prelevat în momentul controlului. Fost director al laboratorului din Moscova, dr. Grigori Rodcenkov a dezvăluit în luna mai în New York Times implicarea serviciilor secrete ruse în înşelăciunea organizată la JO de la Soci, declanşând ancheta condusă de Richard McLaren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.