Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şase artişti ucraineni, parte dintr-o expoziţie-manifest ce va fi deschisă din 13 aprilie în Bucureşti

Artmark
expozitie de arta tablouri

Şase artişti ucraineni - Roman Bondarchuck, Dar’ya Averchenko (cinema), Vitaly Yankovy, Borys Kashapov (arte vizuale), Tanya Shelepko, Oleksii Afanasiev (muzică) - iau parte la o expoziţie-manifest, un dialog despre puterea artei şi a prezenţei, într-un context istoric dramatic. Curatorii proiectului „AICI.ACUM: The Artists Are Present”, deschis din 13 aprilie, sunt Michele Bressan (arte vizuale), Micleuşanu M. (muzică) şi Călin Boto (cinema), relatează News.ro.

„Nu avem cum să rămânem indiferenţi la războiul din Ucraina, iar ca spaţiu cultural ne putem afirma şi întări poziţia doar prin artă. Împreună cu cei trei curatori invitaţi am decis să transformăm momentul AICI.ACUM într-un manifest realizat cu participarea a şase artişti ucraineni. Contextul momentului AICI.ACUM. anulează importanţa expunerii, a expoziţiei construite pe criterii estetice, şi impune necesitatea dialogului, comunicarea şi transmiterea unui mesaj comun al comunităţii artistice”, spune Suzana Dan, manager al Rezidenţei BRD Scena9.

O parte dintre artiştii invitaţi se află încă în Ucraina: regizoarea Tanya Shelepko şi muzicianul Oleksii Afanasiev fac parte dintr-o echipă de teatru contemporan care în această perioadă îşi continuă activitatea şi repetiţiile într-un subsol din Kiev.

Vitaly Yankovy este designer şi lucrează cu video, animaţie şi 3D. Borys Kashapov se exprimă prin video, performance şi a dezvoltat propriul stil de pictură. Cei doi artişti se află la Bucureşti, unde sunt şi Roman Bondarchuck, regizor de film documentar din Kiev, şi Dar’ya Averchenko, scenaristă.

„În 2010, Marina Abramović a creat faimosul performance „The Artist is Present”, în care a invitat membri ai publicul, pe rând, să stea la masă cu ea şi să se privească în ochi. Momentul a devenit iconic. Performance-ul Marinei Abramović a fost despre timp, percepţie, prezenţă şi implicare profundă. Toate sunt aspecte pe care intenţionăm să le propunem, la un alt nivel, în cadrul expoziţiei AICI.ACUM. Azi ne aflăm într-un moment critic, asistăm la un război în desfăşurare încadrat de perspectiva exacerbării sale globale. Rezidenţii ucraineni îşi părăsesc casele într-un exod forţat, unul care resetează continuitatea vieţii şi drepturile omului. Printre multe alte iniţiative deja în desfăşurare, ne-am gândit să organizăm un act la care vor participa artişti ucraineni, un act construit ca un comentariu artistic discret, dar puternic. Artiştii nu vor fi rugaţi să creeze lucrări pentru acest proiect, dar vor fi prezenţi – fizic sau nu – în spaţiul expoziţiei”, spune şi Michele Bressan, unul dintre curatorii evenimentului.

Vernisajul va avea loc miercuri 13 aprilie, între orele 19:00 - 22:00, în prezenţa curatorilor şi a artiştilor stabiliţi în Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă pentru vizitare în până pe 09.05 2022 la Rezidenţa BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32.

Proiectul va avea şi o componentă online, o serie de conversaţii între curatori şi artişti care vor fi postate pe canalele de comunicare ale Rezidenţei, dar şi un program de mediere culturală adresat comunităţii ucrainene şi publicului larg relocate în Bucureşti şi publicului local.

Accesul la expoziţie este gratuit. Mai multe informaţii despre orele de vizitare şi artişti se găsesc pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Proiectul „AICI.ACUM” a fost iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9 la finalul primului an de pandemie, în 2020, şi reuneşte anual, la invitaţia a trei curatori din trei domenii culturale diferite un grup de artişti tineri aflaţi la începutul carierei. AICI.ACUM a fost gândit de la bun început ca un spaţiu de dialog, în care curator şi artişti se chestionează reciproc despre felul în care arta contemporană are sau nu o relevanţă faţă de evoluţia şi problemele sociale.

Foto: arhivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.