Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Satelitul românesc GOLIAT s-a dezintegrat

Primul satelit românesc, GOLIAT, lansat în spaţiu în urmă cu aproape trei ani, cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA, din Guyana Franceză, a reintrat la începutul acestui an în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat.

 

Prima misiune spațială românească s-a încheiat, după ce satelitul Goliat a orbitat planeta Pământ timp de 1054 de zile cu viteza balistică de până la 7.5 km/s și a înconjurat-o de peste 15000 de ori. Primul satelit românesc a reintrat în urmă cu două zile în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat, resturile sale arzând, relatează spacealliance.ro.

Goliat a fost lansat în zborul de test al rachetei europene Vega pe 13 februarie 2012 împreună cu alți opt sateliți și face parte din categoria Cubesat (nano-sateliti).

Rata de succes a misiunilor lansate în zborul VV01 a fost destul de redusă (aproximativ 50%), însă un contraexemplu, în sensul bun, este Cubesat-ul maghiar MaSat 1, in continuare operațional.

Goliat este al treilea care a părăsit orbita terestră, după sateliții Xatcobeo și PW SAT.

Bilanțul primei misiuni spațiale românești

Misiunea primului satelit românesc a fost calculată inițial pentru minim 6 luni, însă din cauza proiectării greșite Goliat a fost inoperabil încă de la început și a fost pierdut după doar câteva zile.

Deși vina a fost atribuită în exclusivitate radiațiilor din spațiul cosmic (satelitul a fost proiectat pentru o orbită mai joasă, dar Vega a fost lansată de ESA într-o orbită mai înaltă), problemele satelitului Goliat au fost mult mai complexe (montarea a doar două roți volante - imposibilitatea unei stabilizări triaxiale-, senzor GPS de uz comun – neoperațional pentru un satelit, limitări ale sistemului de comunicație etc).

După cinci zile de la lansare, stația de sol de la Măgurele a raportat o scurtă sesiune de telemetrie de câteva minute, dar există dubii în privința corectitudinii datelor colectate cu această ocazie.

Costul misiunii a fost de aproape jumătate de milion de euro, dar în pofida faptului că din punct de vedere ștințific, misiunea a fost nereușită, România este astăzi parte in programele derulate de Agenția Spațială Europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.