DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Savanții ruși s-au injectat cu ceea ce spun ei că este un vaccin împotriva noului coronavirus

The Times
coronavirus vaccin

Oameni de ştiinţă de la un institut moscovit şi-au inoculat un prototip de vaccin împotriva noului coronavirus în contextul în care autorităţile doresc ca Rusia să fie printre primele ţări care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19, comentează vineri France Presse.

Aflat la conducerea Institutului de cercetări Gamaleia, Aleksandr Ghinţburg şi-a injectat personal un vaccin conţinând virusul respectiv, iar apoi l-au urmat şi alţi angajaţi ai institutului, potrivit presei ruse. Dacă a recurs la o astfel de metodă în contradicţie cu procedurile obişnuite este pentru a accelera procesul ştiinţific la maximum cu scopul de a termina testele clinice în vară, notează AFP.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Rusia a proclamat sus şi tare că vrea să fie printre primele ţări, dacă nu chiar prima, care va dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus, ce a făcut cel puţin 360.000 de morţi în lume, scrie agerpres.ro.

Programul Institutului Gamaleia nu este decât unul din numeroasele proiecte prezentate preşedintelui Vladimir Putin. Altele sunt conduse de consorţii public-privat sau chiar de Ministerul Apărării.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

Mai mulţi responsabili au mers până acolo încât să-l asigure pe preşedintele rus că un vaccin ar putea fi creat înainte de sfârşitul verii, luând-o înaintea zecilor de proiecte dezvoltate în China, SUA şi în Europa.

Voci critice îşi manifestă totuşi îngrijorarea că în Rusia viteza se confundă cu graba.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Asociaţia naţională a organizaţiilor de cercetare clinică a denunţat astfel experienţele de la Gamaleia ca fiind o "încălcare flagrantă a bazelor cercetării clinice, a legislaţiei ruse şi a normelor internaţionale" din cauza presiunilor autorităţilor ruse.

"Sunt îngrijorat de promisiunile de a face un vaccin până în septembrie", a spus Vitali Zverev, unul dintre responsabilii Institutului public Mecinikov pentru vaccinuri şi seruri. "Asta îmi aminteşte de o cursă, nu-mi place asta", şi-a exprimat el îngrijorarea.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Mizele economice sunt foarte ridicate pentru Rusia, la fel ca pentru restul lumii, economiile fiind total destabilizate de lunile în care activitatea economică a fost oprită pentru a încetini răspândirea pandemiei.

Or, pentru numeroşi responsabili, doar un vaccin va deschide calea unei reveniri la normalitate.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

Este vorba de asemenea despre o problemă de prestigiu.

În perioada URSS, acest sector era reputat ca fiind unul dintre cele mai bune în lume, cu o producţie de 1,5 miliarde de doze participând la eradicarea variolei pe plan mondial.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Dar cercetarea medicală rusă a cunoscut, la fel ca numeroase alte industrii, o prăbuşire completă în anii 1990.

Centrul de stat Vektor era unul dintre cele mai celebre. În prezent, el speră să câştige cursa vaccinului împotriva noului coronavirus şi s-a angajat în mai multe proiecte, inclusiv în asociere cu întreprinderi private.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Problema, potrivit lui Aleksandr Lukaşev, directorul Institutului Marţinovski de parazitologie medicală, este că cercetarea rusă abia astăzi a trecut de la laborator la lumea exterioară, chiar dacă cercetarea fundamentală şi oameni de ştiinţă sunt de mare calitate.

"Nu cunosc un singur nou vaccin produs în masă de Rusia şi care să fi fost utilizat în mai mult de un milion de doze", explică el, "or, numai la astfel de niveluri se poate evalua eficienţa unui vaccin" pe termen lung.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

El citează astfel exemplul studiilor făcute pe prototipuri de vaccinuri promiţătoare produse împotriva SARS, o maladie care a afectat Asia în 2002 şi similară noului coronavirus, dar care s-au dovedit a fi la originea imunopatologiilor.

Aceasta înseamnă că subiecţii vaccinaţi au dat un răspuns imunitar care le-a agravat simptomele, uneori după mai mulţi ani.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Faptul este că în circumstanţele actuale "dezvoltarea unui vaccin este o chestiune de prestigiu naţional" pentru Rusia, spune Lukaşev.

Altă particularitate rusă, neîncrederea autorităţilor faţă de orice implicare străină când este vorba de a studia "material biologic" rusesc.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Eforturile Institutului Mecinikov de a coopera cu European Virus Archive, o organizaţie destinată să faciliteze schimburile ştiinţifice, au fost obstrucţionate pentru că Rusia interzice transmiterea tulpinilor sale virale unor instituţii străine. "Colegii noştri ne trimit virusuri dar noi nu putem să le dăm pe ale noastre", îşi exprimă regretul Vitali Zverev.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.