Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul sângelui contaminat: Mii de britanici vor fi despăgubiţi cu 100.000 de lire sterline

post.healthline.com
sange analize sanguin

Mii de victime ale unui vast scandal cu privire la sânge contaminat - soldat cu aproximativ 2.400 de morţi în anii '70 şi '80 în Regatul Unit - urmează să fie despăgubiţi, anunţă miercuri Guvernul, cu o sumă iniţială de 100.000 de lire sterline, relatează AFP, potrivit News.ro.

Victimele urmează să primească o plată în valoare de 100.000 de lire sterline (119.000 euro), potrivit recomandărilor de la sfârşitul lui iulie ale însărcinatului cu ancheta publică referitoare la acest dosar pe termen lung.

”Obligaţia moarlă a unei compensaţii nu ridică nicio îndoială”, anunţă fostul magistrat Brian Langstaff, care îndemna Guvernul să plătească despăgubiri ”imediat”, fără să aştepte încheierea investigaţiilor.

Guvernul anunţă miercuri că aceste plăţi - neimpozabile - urmează să fie făcute până la sfârşitul lui octombrie bolnavilor sau partenerilor morţilor.

Mii de persoane care sufereau de hemofilie au fost contaminate cu virusul hepatitei C şi HIV după ce au făcut transfuzii în anii '70, '80 şi '90. Aceste loturi de sânge - provenind din Statele Unite - au fost transferate unor instituţii din cadrul Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS). Aproximativ 2.400 de pacienţi au murit din cauza acestor boli, potrivit unor estimări.

Decizia deschiderii unei anchete publice, cu scopul de a face lumină asupra acestei drame, a fost luată în 2017 de către Guvernul britanic.

O anchetă precedentă conchidea, în 2009, că Guvernul ar fi trebuit să acţioneze mai devreme şi să crească rezervele britanice de sânge, pentru a pune capăt unei dependenţe de importuri de sânge.

Această anchetă a condus la implementarea unui sistem de indemnizare a victimelor, însă niciun proces nu a fost deschis, iar responsabilităţile nu au fost stabilite.

În septembrie 2017, Înalta Curte de Justiţie britanică a autorizat victimele scandalului să depună un recurs colectiv şi să ceară despăgubiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.