Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL Americanii îi atacă pe nord-coreeni din cauza lansării unui satelit

coreea de nord

SUA au ameninţat marţi Coreea de Nord că vor impune în cadrul Consiliului de Securitate al ONU sancţiuni suplimentare 'dure' în cazul lansării unui satelit, aşa cum Phenianul a anunţat că intenţionează să facă în această lună, relatează AFP. O astfel de lansare ar fi 'un argument şi mai puternic în favoarea unei acţiuni a Consiliului de securitate al ONU (...) pentru a impune consecinţe reale (...) şi sancţiuni suplimentare dure', a declarat adjunctul secretarului de stat american pentru Asia, Danny Russel. El a calificat acţiunile nord-coreene ca fiind 'destabilizatoare'.

Coreea de Nord a confirmat marţi că intenţionează să lanseze un satelit în februarie, după ce în ultimele zile au apărut zvonuri privind pregătirea de către Phenian a unui test cu rachetă balistică. Biroul Maritim Internaţional (BIM) a anunţat că a fost avertizat de regimul comunist în ceea ce priveşte intenţia sa de a lansa un satelit între 8 şi 25 februarie. Dacă Coreea de Nord îşi va pune ameninţările în practică, a denunţat înaltul responsabil american, ar fi 'o nouă încălcare flagrantă a obligaţiilor conforme cu rezoluţia Consiliului de Securitate', care prevede deja un arsenal de sancţiuni care să pedepsească programele nucleare şi de rachete balistice ale Phenianului.

'Coreea de Nord sfidează Consiliul de Securitate al ONU, îşi sfidează vecinul chinez, sfidează comunitatea internaţională, în detrimentul păcii şi securităţii regionale', a mai declarat Russel. Secretarul de stat american, John Kerry, s-a aflat la Beijing săptămâna trecută pentru a încerca să convingă China să facă mai multă presiune asupra aliatului său nord-coreean şi să-i impună împreună mai multe sancţiuni suplimentare la ONU. Însă chiar dacă Kerry a denunţat 'ameninţarea globală' pe care ar reprezenta-o Coreea de Nord, el nu a reuşit să ajungă decât la un minim numitor comun cu autorităţile chineze pentru 'accelerarea efortului' marilor puteri pentru întocmirea unei noi rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.