Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal bancar: BNR, anchetă la BCR/ UPDATE cu precizări BNR și BCR

bnr

Banca Naţională a României a declanşat o anchetă la cea mai mare bancă comercială din ţară, informează România TV. Decizia vine după ce BCR a suspendat schimburile valutare în weekend.

BCR a suspendat în weekend plasarea de ordine care vizează schimburi valutare, din cauza situaţiei din Grecia. „Nu ştim cum vor reacţiona pieţe după referendumul din Grecia şi nu vrem să apară diferenţe mari între cursul de schimb afişat la iniţierea unei tranzacţii şi cel de luni dimineaţă. Oricum, în mod normal, deşi se pot plasa ordine în week-end, tranzacţiile au loc începând cu luni dimineaţă”, a explicat pentru EVZ Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Această măsură este o raritate în sistemul bancar românesc şi este folosită de obicei atunci când pot avea loc evenimente care pot schimba dramatic şi rapid percepţia asupra situaţiei economice. Banca Naţională a României anchetează modul în care s-a luat această decizie de către BCR.

"Am verificat ce s-a întâmplat. Nu e vorba de întreruperea tranzacţiilor cu cardul, tranzacţiile au funcţionat. A fost o întrerupere a tranzacţiilor online. Ele însă sunt funcţionale din dimineaţa aceasta (luni dimineaţa n.r.). Era suspiciunea că nu ar fi fost operaţionale cardurile din zona respectivă. Tranzacţiile au fost posibile. Nu a fost o problemă de sistem. Au fost doar tranzacţiile directe online întrerupte, nu cele prin card. O decizie pe care a luat-o banca, şi-a asumat-o", a declarat, la România TV, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Ulterior cei de la BNR au revenit:

"Am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri a fost funcţional în weekend şi a reieşit că tranzacţiile valutare cu carduri au fost posibile. Era important ca tranzacţiile cu cardurile să nu fie întrerupte. Aşadar, nu a fost o ancheta, ci am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardul a fost operaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru MEDIAFAX.

Și BCR precizează suplimentar:

Sistemul de carduri a funcţionat normal in toata aceasta perioada, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia.

În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional. dintre care 185 au fost realizate în Grecia.

Operaţiunile de transferuri bancare în valută în România şi străinătate au funcţionat normal in toata aceasta perioada.

 

Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începând de luni, 6 iulie, ora 09:00.

 

UPDATE: Vezi AICI reacţia BCR!

Citeşte şi:

Primele efecte ale referendumului din Grecia asupra cursului leu-euro

Gabriel Oprea: 'Criza din Grecia ne poate afecta şi pe noi'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.