Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal cu 'acoperiţi': Ce se ascunde în spatele 'superimunităţii' avocaţilor

F. P.
ciainvestigatii.ro
acoperire detectivi

Adevarata miza cu modificarile la legea avocaturii este ca "unii" nu doresc introducerea in lege a interdictiei pentru avocati sa fie acoperiti, informatori si colaboratori ai serviciilor de informatii. Povestea cu "supraimunitatea avocatilor" e scandal de acoperire. Si in SUA relatia dintre avocat si client este confidentiala. Este teoria lansată de Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Comunităţilor Româneşti din SUA.

In varianta trecuta de Senat, proiectul de lege a avut acest articol: "Avocatul nu poate fi lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii". Asa e si in cazul magistratilor.

Proiectul in cauza trecut de Senat mai prevedea ca: "Avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii."

Mai mult, proiectul trecut de Senat prevedea ca: "Avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca poliţie politică, precum şi al serviciilor de informaţii". Adica sa spuna daca si ce legaturi a avut cu Securitatea comunista.

Mai mult, proiectul de lege trecut de Senat dadea dreptul celor interesati sa verifice la CNSAS daca un avocat a avut legaturi cu fosta Securitate.

Surprinzator sau nu, TOATE aceste articole au fost eliminate de catre Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Toata aceasta isteria cu "supraimunitatea avocatilor" este o isterie coordonata, ca sa acopere adevarata problema cu acoperitii care exista intre avocati, afirmă Chris Terhes, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Vezi şi: Ambasadorul SUA critică un proiect de lege. Ce a mai discutat cu Zgonea

"Stim in acest moment ca justitia din Romania este “camp tactic" al SRI, care urmareste toate dosarele pana la finalizare!

De asemenea, problema acoperitilor dintre judecatori si procurori nu este clarificata, deoarece CSAT nu a dat publicitatii metodologia urmata pentru a verifica daca sunt acoperiti printre magistrati, iar Dan Mihalache a spus ca CSAT nu are capacitatea sa faca astfel de verificari. De asemenea, pot exista si avocati acoperiti.

Romania nu mai poate fi considerata stat de drept, unde oamenii au parte de un proces echitabil si unde li se respecta drepturile fundamentale, cand justitia e "camp tactic" al SRI, iar judecatorii, procurorii si avocatii pot fi agenti acoperiti.

Cu astfel de legi si proceduri Romania demonstreaza ca se intoarce la perioada totalitara.

Referitor la asa numita "supraimunitate" avuta de avocat in relatia cu clientul sau. Si in Statele Unite relatia dintre avocat si client este confidentiala, ba inca super confidentiala. Aici sunt camere speciale in inchisori sau sectiile de politie unde persoana acuzata poate vorbi cu avocatul confidential, fara sa fie ascultat. Aici nici nu se concepe sa vorbeasca avocatul cu acuzatul si sa-l asculte procurorul, cum e in Romania. Numai in Rusia mai e asa.

Va rog sa remarcati cum nimeni din presa romaneasca nu a scris pana in acest moment despre faptul ca aceasta lege dorea scoaterea acopertilor dintre avocati, lucru care a fost eliminat din lege.

Ce cercetitudine puteti avea, in acest context, ca un avocat va va reprezenta cu adevarat interesul in instanta, daca nu puteti sti daca a colaborat cu Securitatea si nu aveti certitudinea ca nu e acoperit? Asa era si in comunism! Romania nu a avut o lege a lustratiei, asa ca acoperitii Securitatii si-au continuat activitatea si dupa revolutie, unii pana azi.

Mai mult, ce certitudine aveti ca vi se va face dreptate daca mergeti in instanta, cand judecatorul, procurorul si avocatul pot fi agenti acoperiti ai serviciilor de informatii?

Ce doreste sa faca Valeriu Zgonea si echipa este restauratia totalitarismului in Romania, permitand agentilor acoperiti sa activeze ca avocati..

Nu ne e clar ce ingrijorari a avut ambasadorul american legat de aceasta lege, dar in calitate de cetateni americani il vom intreba. De asemenea, vom avea o reactie publica din Statele Unite pe marginea celor declarate de presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea", mai scrie Chris Terhes.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.