Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de amploare în Moldova: Dodon i-a cerut premierului destituirea ministrului adjunct al apărării pentru nesupunere

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a cerut vineri premierului Pavel Filip să iniţieze procedura de destituire a ministrului adjunct al apărării, Gheorghe Galbura, pentru că a refuzat să se supună deciziei sale şi a plecat în fruntea unui contingent de militari moldoveni la un exerciţiu al NATO în Ucraina, relatează portalul Deschide.md.

Într-o conferinţă de presă, Igor Dodon a cerut de asemenea premierului declanşarea unei anchete pentru identificarea tuturor persoanelor care au sfidat interdicţia sa privind participarea Republicii Moldova, cu un grup de militari, la exerciţiul "Rapid Trident 2017' din Ucraina.

Dodon a declarat că el interzice militarilor moldoveni să părăsească teritoriul republicii fără acceptul său scris.

Citește și: Gheorghe Ștefan, dezvăluiri bombă în instanță, în dosarul finanţării ilegale a campaniei PDL: 'Am lăsat bani în Modrogan la indicaţiile lui Blaga'

"În temeiul articolului 87, aliniatul 4 din Constituţie, a articolelor 26 şi 29 din Legea cu privire la apărarea naţională, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, am semnat un ordin prin care interzic participarea militarilor din cadrul forţelor armate ale Republicii Moldova la exerciţii, operaţiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale şi oricare alt tip de activitate peste hotare, fără acordul prealabil al comandantului suprem. Acest ordin se va aduce la cunoştinţa întregului efectiv al forţelor armate şi este obligatoriu pentru executare', a anunţat el. "Nimeni nu părăseşte teritoriul Republicii Moldova fără acceptul scris al comandantului suprem. S-a terminat cu interpretările, stagiile şi exerciţii militare! Gata!", a declarat Dodon în conferinţa de presă, potrivit Agerpres.

Guvernul moldovean a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la exerciţiul "Rapid Trident" din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon anunţase că interzice contingentului de militari moldoveni să participe la acest eveniment.

Premierul Pavel Filip a subliniat că "guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităţilor armatei naţionale", cerând ministrului adjunct al apărării, Gheorghe Galbura, şi ministrului justiţiei, Vladimir Cibotaru, să identifice soluţii pentru evitarea unor astfel de blocaje.

Imediat, Dodon a anunţat suspendarea hotărârii de guvern menţionate, acuzând executivul de încălcarea prevederilor legislaţiei în vigoare cu privire la apărarea naţională.

Reprezentanţii guvernului au anunţat că militarii moldoveni vor participa la exerciţiul internaţional indiferent de decizia preşedintelui.

Citește și: Europarlamentar PSD, lovitură 'cu mantă' pentru Dragnea: Proiect de lege pentru interzicerea acţiunilor la purtător

Având în vedere că preşedinţia nu a prezentat atunci un document oficial la Curtea Constituţională privind motivele care au stat la baza suspendării hotărârii de guvern, decizia preşedintelui nu a putut fi considerată legală.

"Rapid Trident 2017' se desfăşoară în perioada 7-23 septembrie la centrul militar Yavoriv din Ucraina. La exerciţiu participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi SUA.

"Gâlceava" de la Chişinău a trecut Oceanul în SUA, unde John McCain, unul din cei mai influenţi senatori republicani, s-a declară dezamăgit de decizia luată de Igor Dodon, într-o postare pe Twitter, citată de Deschide.md. "Sunt dezamăgit să văd că preşedintele Republicii Moldova a respins participarea ţării sale la exerciţiul NATO", a scris McCain, preşedintele Comisiei de apărare din Senatul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.