Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal după ce fermierii români s-au plans ca au fost despăgubiți în urma deciziei de construire unei baze NATO

vestidinrusia.ro
armata soldat

Fermierii români, ale căror pământuri au fost răscumpărate de Ministerul Apărării al țării pentru construirea unei baze a Alianței Nord-Atlantice, s-au plâns că au fost despăgubiți cu sume de șase ori mai mici decât valoarea reală a terenurilor, informează publicația Vzgliad.

În mai anul trecut, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a semnat un ordin privind exproprierea a 2400 de hectare de pământ, situate nu departe de baza aeriană 57 din județul Constanța. Ministerul Apărării a anunțat că pe respectivul teren va fi construit ”un adevărat oraș militar al NATO”, capabil să primească în jur de 10.000 de soldații și civili. Proiectul va fi realizat în următorii 20 de ani, precizează Vzgliad, citând cotidianul Adevărul.

Decizia de strămutare a afectat peste 1000 de locuitori, inclusiv 22 de familii care dețineau ferme în zona respectivă. O mare parte dintre pământuri a fost răscumpărată de armată, dar locuitorii au rămas nemulțumiți de valoarea stabilită a despăgubirilor pentru terenuri, calculată, spun ei, pe un preț de șase ori mai mic decât tariful mediu de pe piața liberă, scrie vestidinrusia.ro.

”Guvernul stabilește un preț nejustificat de mic, fără a lua în considerare implicațiile sociale, economice și financiare pentru cetățeni sau autoritățile locale”, spune o petiție semnată de mai mulți fermieri rămași fără pământ.

În 2019, s-a făcut cunoscut că Ministerul Apărării din România intenționează să cheltuiască 12 miliarde de lei (aproximativ 2,8 miliarde de dolari SUA) pentru reconstrucția, adaptarea la standardele NATO și creșterea capacității celei de-a 57-a baze aeriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.