DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SCANDAL fără precedent între instituții: S-au dat în judecată pentru un caz istoric

scandal

Cea mai mare pană de curent din ultimii 39 de ani se lasă cu un scandal fără precedent între 3 instituții uriașe! Hidroelectrica va acționa în instanță Transelectrica și CEZ, considerând că cei doi operatori de rețea au încercat să transfere către producătorul hidro o parte din răspunderea pentru producerea penei de curent de miercuri din județele Vâlcea și Argeș, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Joi, un comunicat comun al Transelectrica și CEZ preciza că avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile apariției unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.

Citește și: ÎNFIORĂTOR Doi lei au fost împușcați după ce un tânăr sinucigaș s-a aruncat în cușca lor / VIDEO

"Încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din rețea în sarcina Hidroelectrica este tendențioasă și prejudiciabilă, urmând să acționăm în judecată pe cei doi operatori de transport și distribuție pentru prejudiciile materiale și morale suferite. Exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeș și Dâmbovița la putere nominală nu este de natură să producă dezechilibre în rețeaua de transport și distribuție. Acest regim de exploatare fiind unul normal atât din punct de vedere tehnico-energetic cât și comercial. Cei doi operatori au obligația de a asigura capacitate de transport și distribuție pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8.760 de ore ale unui an calendaristic și să asigure și o rezervă de transport suplimentară peste regimul de exploatare la nominal al tuturor producătorilor și consumatorilor racordați la rețeaua de transport a SEN", precizează reprezentanții Hidroelectrica.

Potrivit acestora, informarea comună Transelectrica-CEZ este construită pe un neadevăr.

Citește și: Un oraș din Spania a INTERZIS jucăriile sexuale: Ce pățesc cei care au așa ceva

"În data de 01.06.2016, Hidroelectrica funcționa cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natură să creeze dezechilibre în rețea", se mai arată în comunicatul producătorului de energie.

Oficialii Hidroelectrica au arătat că, mai mult, ei au ajutat la compensarea dezechilibrelor din rețea, prin pornirea grupurilor neafectate de incident, evitându-se astfel o pană generalizată de curent.

Citește și: INCREDIBIL Soția și cumnatul lui Condrea, cu bodyguarzi la DNA

"O atare dezinformare este de natură să transfere atenția opiniei publice de la cei în drept responsabili către Hidroelectrica, care nu numai că nu are nicio culpă, dar a și reacționat în timp real de la declanșarea avariei în rețeaua de transport și distribuție prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident în scopul compensării dezechilibrelor de rețea. Astfel, progresiv într-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Răul Mare Retezat (220 MW), Galceag (70 MW), Sugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectați de pe rețeua CEZ și 100 MW de pe rețeau Transelectrica, evitând astfel o până generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 și care putea să genereze pagube de miliarde de euro României", mai precizează oficialii Hidroelectrica.

Reprezentanții companiei au adăugat că este inadmisibil ca, într-o perioadă în care sunt atenționări și notificări de coduri galbene, portocalii și roșii de depășire a debitelor multianuale și de inundații pe mai multe bazine hidrografice din țară, Transelectrica să-și indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Argeș în vederea toaletării copacilor. "O astfel de operațiune se poate efectua în orice alt interval de timp, când nu există atenționări hidrologice", mai spun cei de la Hidroelectrica.

Citește și: VESTE MARE pentru Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia!

Miercuri, în jurul orei 16,00, a avut loc un eveniment în rețeaua de alimentare cu energie electrică din zona județelor Vâlcea și Argeș care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de circa 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș și Dâmbovița, precum și CET Govora.

Citește și: Semnul Diavolului pus pe mai multe biserici din România cu bună-știință! Adevăr sau întoxicare?

Joi, Transelectrica și CEZ au anunțat că avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile apariției unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.

Totodată, evenimentul s-a produs și în condițiile retragerii din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din rețeaua de transport a energiei electrice. "În aceste condiții, au declanșat o linie de 220 kV din rețeaua de transport a energiei electrice și unele linii de 110 kV din rețeaua de distribuție", explică reprezentanții Transelectrica.

Citește și: Ultimul SONDAJ înainte de alegeri. VEZI care e clasamentul la Capitală și pe sectoare

Aceștia precizează că în perioada imediat următoare CEZ Distribuție și Transelectrica vor efectua o analiză comună a evenimentelor și a cauzelor care au condus la declanșările succesive din rețelele de transport și de distribuție pentru a se stabili măsurile care se impun pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Totodată, joi seară, cele două companii au revenit cu un comunicat, precizând că "apariția unor fluxuri de putere mari în rețeaua de transport și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de producția crescută de energie din centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița ca urmare a nivelului crescut de hidraulicitate, nu reprezintă cauza generatoare a evenimentul, ci doar una din condițiile care descriu situația reală existentă în momentul apariției evenimentului".

Citește și: A fost descoperită culoarea care te face să renunți la fumat

"Interpretarea conform căreia această condiție reprezintă o atribuire a răspunderii pentru producerea evenimentului către producătorul de energie electrică Hidroelectrica SA aparține exclusiv unei părți a presei, în realitate această situație nereprezentând un regim de funcționare în afara limitelor normale. Reiterăm mențiunea că în perioada imediat următoare cei doi operatori de rețea vor efectua o analiză comună a evenimentului care face obiectul informării inițiale, pentru identificarea cauzelor tehnice care au condus la declanșările succesive din rețelele de transport și de distribuție, orice interpretare anterioară rezultatelor acestei analize putând conduce la informarea eronată a opiniei publice", se mai arată în comunicatul celor două companii.

Citește și: Cum arata contractul de sponsorizare al unui medic spagar si care erau tintele de vanzari ale marilor grupuri din pharma

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.