Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal fără precedent la Vatican: Omul Papei Francisc, implicat într-un scandal de CORUPŢIE

papa francisc

Cardinalul Oscar Maradiaga, originar din Honduras, apropiat al papei Francisc, a primit timp de mulţi ani o sumă de aproximativ 35.000 de euro pe lună de la o universitate catolică din ţara lui, a anunţat vineri săptămânalul italian L'Espresso. "Influentul cardinal Oscar Maradiaga, partizan înflăcărat al unei biserici sărace (...), a primit timp de mulţi ani aproximativ 35.000 de euro pe lună", a anunţat săptămânalul italian într-un articol publicat pe site-ul său, înainte de apariţia pe piaţă a ediţiei tipărite, duminică, relatează AFP.

Citește și: A ieșit la iveală! Unde a locuit Principele Nicolae după funeraliile Regelui Mihai - Și ACUM tot AICI stă

Cardinalul Maradiaga este un personaj important al Sfântului Scaun, întrucât face parte din C9, consiliul cardinalilor, care îl ajută pe papă să reformeze Vaticanul. Potrivit lui Emiliano Fiffipaldi, un jurnalist al publicaţiei L'Espresso, specializat în anchete, cardinalul ar fi primit doar pentru anul 2015 aproximativ 500.000 de euro. Potrivit surselor aceluiaşi săptămânal italian, înaltul prelat ar fi primit aceeaşi sumă în ultimii 10 ani în calitate de "Mare cancelar" al Universităţii Catolice din Tegucigalpa.

O parte din această sumă ar fi fost investită în fonduri financiare de la Londra şi, apoi, ar fi dispărut, potrivit aceleiaşi surse, care a ridicat semne de întrebare şi în ceea ce priveşte activitatea lui Juan Jose Pineda, episcop auxiliar de Tegucigalpa şi mâna dreaptă a lui Oscar Maradiaga, în urma unor cheltuieli misterioase, care ar fi putut să fi fost făcute cu banii bisericii locale. Un membru al arhidiocezei Tegucigalpa, preotul Carlos Rubio, a răspuns unora dintre aceste acuzaţii într-un interviu acordat agenţiei catolice ACI, precizând că universitatea catolică locală îi sprijină financiar "pe toţi episcopii, nu doar pe cardinal, pentru a ajuta diocezele" dintr-o ţară afectată de "sărăcie".

Citeşte şi: Ameninţare fără precedent la adresa Simonei Halep: 'Nu vreau să vă mint, doar la asta mă gândesc'

"Primirea acestor bani nu reprezintă un act de corupţie, pentru că nu este vorba despre bani de la stat, ci despre banii unei instituţii care depinde de Biserică", a adăugat Carlos Rubio, fără să ofere alte precizări despre sumele în cauză. Dezvăluirile săptămânalului italian au fost făcute la scurt timp după ce papa Francisc i-a criticat joi, fără să îi numească, pe "trădătorii încrederii", care frânează reforma instituţiilor. "Ei se lasă corupţi de ambiţie şi de o glorie deşartă", a deplâns papa Francisc în timpul urărilor sale de Crăciun adresate Curiei Romane, conform Agerpres.

Potrivit L'Espresso, dosarul cardinalului Maradiaga a ajuns în mâinile papei. "Papa este foarte trist, dar totodată hotărât să descopere adevărul", ar fi declarat surse din anturajul papei Francisc, citaţi de aceeaşi publicaţie italiană. L'Espresso reaminteşte că Oscar Maradiaga va împlini 75 de ani pe 29 decembrie, vârsta la care toţi înalţii prelaţi de la Vatican îşi depun demisiile în faţa papei, care decide dacă le acceptă sau le respinge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.